Marta Ignasiak – Kciuk Gruszka pod ciastem kruchym z kremem mascarpone i sosem czekoladowym

_JW_5406.Marta Ignasiak-Kciuk_.jpg
_JW_5406.Marta Ignasiak-Kciuk_.jpg

Składniki:

1 gruszka 6 goździków mielona gałka muszkatołowa mielony imbir 2 żółtka 1/2 laski wanilii 7 łyżek mąki i mąka do podsypania 4 łyżki cukru pudru 30 g masła + 30 g do karmelu 2 łyżki śmietany 36% szczypta soli 80 g czekolady 70% 180 ml śmietanki 30% 100 g mascarpone 1 szklanka cukru drobnego do przygotowania karmelu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Z mąki, śmietany 36%, połowy cukru pudru, żółtek, masła zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki. Gruszkę obierz, przekrój na pół, wydrąż i usuń ogonek. W miejsce ogonka włóż kawałek wanilii, w miejsce gniazd nasiennych wbij po 3 goździki. Gruszkę dopraw imbirem i gałką. Na patelni roztop cukier. W tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel na dwie części i przykryj połówki gruszek obrócone gniazdem do dołu. Gdy karmel zacznie brązowieć, dodaj powoli kawałkami masło i rozpuścić. Połóż gruszki ciastem do góry na gotowym karmelu i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. W misce ubij mascarpone z 80 ml śmietany kremówką, imbirem i cukrem pudrem. Roztop czekoladę ze śmietanką, cały czas mieszając.

Przygotowany sos czekoladowy rozsmaruj na talerzu, łyżkami wyjmij kulki z kremu i ułóż przy czekoladzie. Wyjmij gruszki z pieca i ułóż po jednej na talerzu uważając na gorący karmel.

podziel się:

Pozostałe wiadomości