Marta Ignasiak – Kciuk: Tort bezowy z kremem cytrynowym i makaronikami

Marta Ignasiak 20160623.jpg
Marta Ignasiak 20160623.jpg

Tort bezowy z kremem cytrynowym i makaronikami

Blaty bezowe:

5 białek szczypta soli 300 g cukru drobnego 1 łyżka cukry waniliowego

Krem cytrynowy:

4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml śmietanki 30 % sok z 2 cytryn i 1 limonki skórka z cytryny i limonki 1 łyżka mąki krupczatki

Krem śmietankowy:

200 g mascarpone 100 ml śmietanki 30 %

Makaroniki:

150 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 120 g białek 150 + 35 g cukru drobnego 200 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżki skrobii ziemniaczanej 50 ml wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 140 stopni. Białka umieść w suchej i czystej misie miksera ze szczyptą soli i ubijaj. Gdy piana zacznie być sztywna dodawaj łyżkami cukier z cukrem waniliowym do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Cukier nie powinien być wyczuwalny pod palcami. Blaszkę do ciastek wyłóż papierem, rozłóż białka ubite w dwa równe, okrągłe blaty i umieść w piekarniku. Blaty bezowe susz około 80 minut.

Mascarpone ubij z kremówką i cukrem i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Żołtka ubij z cukrem, mąką, sokiem i śmietanką. Przelej do rondelka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.

Przygotuj makaroniki: cukier puder wymieszaj z przesianymi migdałami i z 60 g białek. Z 150 g cukru drobnego i wody ugotuj syrop cukrowy. Pozostałe 60 g białek ubij i pod koniec ubijania dodaj 35 g cukru. Wlej powoli syrop cukrowy cały czas mieszając. Wmieszaj powstałą bezę włoską w 3 porcjach do przygotowanej masy z migdałami. Masę przenieś do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyszprycuj małe, okrągłe ciasteczka na papierze do pieczenia i pozostaw do wysuszenia na około 30-40 minut, aż utworzy się skórka. Wstaw makaroniki do piekarnika na 12 minut, do momentu, aż góra będzie chrupiąca i wokoło powstanie wianuszek.

Maliny zagotuj z cukrem z rondelku. Dodaj przesiana kartoflankę i dobrze wymieszaj. Wystudź.

Upieczone blaty bezowe wystudź na kratce. Na jednym wyłóż krem cytrynowy, następnie krem śmietankowy i posiekane listki mięty. Połóż dugi blat na górę. Makaroniki posmaruj ochłodzonymi malinami i złóż po dwa w jedno ciastko. Udekoruj tort makaronikami i

podziel się:

Pozostałe wiadomości