Marta Jankowska „Pierś z kaczki na puree dyniowym ze śliwkowym akcentem”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Marta Jankowska „Pierś z kaczki na puree dyniowym ze śliwkowym akcentem”
Marta Jankowska_5859.jpg 

Składniki:


1/2 dyni hokkaido
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
papryka ostra i słodka
sól, pieprz
pierś z kaczki
5 świeżych śliwek
1-2 łyżki miodu
½ szklanki porto
100 g masła
marchewki baby

Przygotowanie:

Pokrojoną i obraną dynię doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia przyprawiamy dwoma rodzajami papryki. Po upieczeniu całość blendujemy.
Pierś kaczki nakrawamy od strony skóry i smażymy z tej samej strony ok. 8 minut, do stopienia tłuszczu. Mięso obracamy i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Wstawiamy do piekarnika na 3-5 minut w zależności od grubości kaczki. Można piec w tym samym czasie, co dynię (podłożyć jedno naczynie na drugie).
Marchewki podsmażamy na maśle do miękkości. Do smażenia dodajemy przepołowione i wypestkowane śliwki, a następnie miód. Karmelizujemy 2-3 minuty.
Na pozostałym tłuszczu z kaczki podpiekamy resztę śliwek i podlewamy porto, smażymy aż się rozpadną. Wszystko przecieramy przez sito. Rozciągamy pasek puree przez cały talerz, na końcach układamy połówki śliwek. Na przemian ustawiamy plasterki kaczki i marchewki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix