Mateusz Guncel „Zupa nic z bezą włoską, kwiatami i pierzgą”

Mateusz Guncel „Zupa nic z bezą włoską, kwiatami i pierzgą”
Mateusz Guncel „Zupa nic z bezą włoską, kwiatami i pierzgą”

Składniki:

400 ml śmietany 30% 400 ml mleka gałązka rozmarynu 4 żółtka 300 g jeżyn 300 g borówek 100 g malin 2 białka 30 ml wody 100 g cukru pyłek pszczeli (pierzga) kwiaty jadalne

Przygotowanie:

Zagotowujemy mleko ze śmietanką i rozmarynem (wyciągamy gałązkę po gotowaniu). Dodajemy owoce. Gotujemy 5 minut i całość blendujemy. Ucieramy żółtka z cukrem. Wlewamy cienkim strumieniem zagotowany mus. Wodę gotujemy z cukrem, aż utworzą się duże bąble i powstanie syrop. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cienią strużką wlewamy syrop. Ubijamy do wystygnięcia. Wlewamy zupę na talerz. Szprycą nakładamy bezy, które następnie delikatnie przypalamy palnikiem. Calość dekorujemy kwiatami i pierzgą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości