Mateusz Guncel: Zupy

Mateusz Guncel _JW_7880.jpg
Mateusz Guncel _JW_7880.jpg

Bouillabaisse

Składniki: świeże ryby: dorada, barwena, polędwica z dorsza 3 krewetki tygrysie mule seler naciowy marchew pietruszka koper włoski wino białe szafran sól, pieprz 1 łyżka masłaPrzygotowanie:

Gotujemy wywar z warzyw, najpierw przesmażając warzywa na maśle. Zalewamy wodą, dodajemy ryby (oprócz dorsza) i dusimy jak najdłużej.

Na gorącą patelnię wrzucamy szafran, zalewamy winem i dodajemy do przecedzonego wywaru, następnie przecedzony wywar zagotowujemy i wrzucamy oczyszczone i przebrane mule oraz dorsza i gotujemy 3 minuty. Ryby i krewetki układamy na talerzu i zalewamy wywarem.

Gazpacho

Składniki: pomidory (śliwkowe i malinowe) papryka chilli 1 ogórek natka pietruszki ocet oliwa z oliwek cytryna sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory obieramy i wkładamy do blendera. Dodajemy paprykę i wypestkowane ogórki. Blendujemy z oliwą, przyprawiamy octem, cytryuną, solą i pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki.

Ramen

Składniki: 200 g wołowiny 1 pałka kurczaka pak choy makaron ramen sake kumin seler naciowy koper włoski marchew pietruszka sól, pieprzPrzygotowanie:

Smażymy w garnku mięsa, następnie podlewamy sake, dodajemy warzywa oraz wlewamy wodę – gotujemy jak najdłużej. Przyprawiamy. Makaron gotujemy i odcedzamy. Pak choy blanszujemy. Bulion odcedzamy, mięso kroimy w plasterki. Na talerz wykładamy makaron, mięso, wlewamy wywar i dekorujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości