Mateusz Łuczaj: Filet z halibuta na risotto z selerem naciowym i trawą cytrynową

_JW_5450.DNGMateusz Łuczaj_.jpg
_JW_5450.DNGMateusz Łuczaj_.jpg

Składniki:

150 g filetu z halibuta 2 łodygi selera naciowego 1 źdźbło trawy cytrynowej 100 ml oliwy z oliwek 3 szczypty parmezanu 1/2 limonki 200 g ryżu arborio 1 szalotka 250 ml wina białego 1 łyżeczka kolendry sól pieprz czarny i biały 2 listki szałwii do prezentacji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Szalotkę drobno posiekaj, podsmaż na trzech łyżkach oliwy z oliwek po zeszkleniu dodaj ryż i przesmaż przez około 2 minuty. Do dwóch szklanek wody wciśnij połowę limonki i dosyp 1 łyżeczkę soli. Partiami dolewaj do ryżu i gotuj do momentu, aż ryż będzie al dente. Do dwóch łyżek oliwy dodaj połowę posiekanej trawy cytrynowej i dosyp szczyptę soli i białego pieprzu. Za pomocą pędzelka posmaruj filet z obu stron i włóż do naczynia żaroodpornego. Seler naciowy pokrój w kosteczkę, zalej winem, dopraw kolendrą oraz pozostała częścią posiekanej trawy cytrynowej – gotuj w niewielkiej ilości wody pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka zblenduj, przecedź przez sito o połącz z ryżem. Rybę wstaw do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie delikatnie oprósz rybę płatkami parmezanu. Wyłóż na talerz razem z risotto i udekoruj danie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości