Mateusz Nowak: Francuska tarta jabłkowa z gorzkimi pomarańczami

Mateusz Nowak: Francuska tarta jabłkowa z gorzkimi pomarańczami
Mateusz Nowak: Francuska tarta jabłkowa z gorzkimi pomarańczami

Francuska tarta jabłkowa z gorzkimi pomarańczami

Składniki na ciasto:

250 g mąki 125 g cukru pudru 1 jajko 100 g masła skórka otarta z cytryny szczypta soli

Składniki na nadzienie:

15 g masła 100 ml kremówki 2 żółtka laska wanilii 4 kwaśne jabłka 65 g cukru 2 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy (może być morelowy)

Przygotowanie:

Schłodzone masło pokroić na kawałeczki, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować w blenderze (pulsowaniem). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję piasku, wysypać na deskę i połączyć ze sobą, uformować w dysk (nie wyrabiać), schować natychmiast do zamrażarki.

W tym czasie wyjąć ziarna z wanilii i dodać do śmietany. Następnie do masy dodać 50 g cukru i zmiksować na jednolitą masę.

Obrać jabłka i pokroić w ósemki. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować dokładnie masłem, ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować i wyłożyć na spód od tarty.

Na kruchym spodzie wyłożyć jabłka (jedno po drugim tworząc wachlarz), jabłka posypać pozostałym cukrem oraz poukładać na jabłkach kawałeczki masła.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie na jabłka wylać masę śmietanowo – jajeczną i piec kolejne 10 – 15 minut, aż jabłka ładnie się skarmelizują.

Tartę wystudzić, dżem rozpuścić w garnku i rozprowadzić na ostudzonej tarcie używając pędzelka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości