Mateusz Zielonka - Assiette

Mateusz Zielonka_JW_9178.jpg
Mateusz Zielonka_JW_9178.jpg

Mateusz Zielonka

Składniki: 1 duży burak kilka sztuk buraka baby 1 gruszka 1 opakowanie koziego twarożku 1 but. koncentratu z buraków kilka wędzonych śliwek garść orzechów włoskich śmietana kilka gałązek świeżego tymianku kilka listków botwiny baby kiełki buraka elastan sok z 1 pomarańczy + skórka oliwa z oliwek koniak sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy buraka na bardzo cienkie plasterki i gotujemy w wodzie z koncentratem buraczanym oraz wędzonymi śliwkami.

W osobnym garnku gotujemy ćwiartki buraka baby, osuszamy, obtaczamy w oliwie i soku z pomarańczy, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, do miękkości. by potem go osuszyć obtoczyć w oliwie soku pomarańczowym i upiec w piekarniku.

Ser kozi ucieramy ze świeżym tymiankiem i śmietaną.

Część soku z gotowania buraka doprawiamy i dodajemy elastan – odstawiamy do stężenia galaretki.

Resztę soku z buraka doprawiamy i podlewamy koniakiem tworząc pyszny sos.

Gruszkę kroimy na cieniutkie plasterki.

Wszystko wykładamy zmyślnie na talerzu, posypujemy orzechami włoskimi i ścieramy skórkę pomarańczy. Dekorujemy liśćmi botwiny i kiełkami z buraka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości