Mateusz Zielonka - Assiette

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Zielonka - Assiette
Mateusz Zielonka 

Mateusz Zielonka

Składniki:

1 duży burak
kilka sztuk buraka baby
1 gruszka
1 opakowanie koziego twarożku
1 but. koncentratu z buraków
kilka wędzonych śliwek
garść orzechów włoskich
śmietana
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka listków botwiny baby
kiełki  buraka
elastan
sok z 1 pomarańczy + skórka
oliwa z oliwek
koniak
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy buraka na bardzo cienkie plasterki i gotujemy w wodzie z koncentratem buraczanym oraz wędzonymi śliwkami.

W osobnym garnku gotujemy ćwiartki buraka baby, osuszamy, obtaczamy w oliwie i soku z pomarańczy, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, do miękkości.  by potem go osuszyć obtoczyć w oliwie soku pomarańczowym i upiec w piekarniku.

Ser kozi ucieramy ze świeżym tymiankiem i śmietaną.

Część soku z gotowania buraka doprawiamy i dodajemy elastan – odstawiamy do stężenia galaretki.

Resztę soku z buraka doprawiamy i podlewamy koniakiem tworząc pyszny sos.

Gruszkę kroimy na cieniutkie plasterki.

Wszystko wykładamy zmyślnie na talerzu, posypujemy orzechami włoskimi i ścieramy skórkę pomarańczy. Dekorujemy liśćmi botwiny i kiełkami z buraka.

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix