Mateusz Zielonka: Australijski grill

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Zielonka: Australijski grill
Mateusz Zielonka 

1. Sos Barbeque

Składniki:

cebula biała – 2 sztuki
filizowane pomidory – pomidory bez wody – 50 g
pomidory Pelati – 2 puszki
whiskey – 100 ml
wino czerwone – 500 ml
czosnek – 2 ząbki
cukier – 60 g
sól – 10 g
tabasco – 1 łyżka
sos worcester – 3 łyżki
miód – 1,5 łyżeczki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, następnie solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni około 1 minuty na bardzo małym ogniu.
  2. Na patelnie dodajemy cukier. Na wolnym ogniu mieszamy czekając, aż się skameralizuje. Dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy 1 minutę.
  3. Zwiększamy ogień i dodajemy whiskey. Flambirujemy.
  4. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy przez 6 minut.
  5. Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy resztę składników.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż sos się zredukuje o połowę.
  7. Całość blendujemy.

 

2. Krewetki w maśle miętowym

Składniki:

krewetki – 1 kg
mięta – 1 pęczek
masło  - 1 kostka
czosnek – 4 ząbki
cukier – szczypta
sól, pieprz – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Krewetki układamy na rozgrzanego grilla.
  2. Miętę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy z masłem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  3. Po ugrillowaniu krewetek obtaczamy je w połowie masła miętowego.
  4. Pozostałą ilość masła nakładamy na bagietki.

 

3. Burgery wołowe - kotlety

Składniki:

mięso wołowe mielone – 500 g
cebula biała – pół cebuli
czosnek – 1,5 ząbka
sos worcester – 1,5 łyżki
cukier – szczypta
sól, pieprz – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
  2. Wszystko razem mieszamy.
  3. Dzielimy na 5 małych kotletów.
  4. Kotlety smażymy na grillu.

4. Warzywa grillowane - cukinia

Składniki:

cukinia – 10 sztuk
oliwa z oliwek
czosnek – 5 ząbki
sól, pieprz – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno siekamy.
  2. Mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz.
  3. Cukinie kroimy na ćwiartki.
  4. Cukinie mieszamy z oliwą i grillujemy.

 

4. Warzywa grillowane - pomidory

Składniki:

pomidory – 10 sztuk
oliwa z oliwek
sól – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy na połówki.
  2. Obtaczamy pomidory w oliwie i soli.
  3. Grillujemy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix