Mateusz Zielonka Kaszanka z czekoladą

Mateusz Zielonka_JW_9142.jpg
Mateusz Zielonka_JW_9142.jpg

Składniki:

kaszanka2 cebule karkówkaczekoladakilka wędzonych śliwekśliwowica1 główka czosnkukilka gałązek świeżego majerankukilka gałązek świeżego tymiankusól, pieprz, cukieroliwa z oliwek

Przygotowanie:Podsmażamy karkówkę na oliwie, doprawiamy solą pieprzem imajerankiem, flambirujemy śliwowicą. Wkładamy do piekarnika wbrytfance, dodajemy czosnek w łupince, cebulę, doprawiamy, zalewamyśliwowicą, przykrywamy i dusimy przez 1.5 hNa patelni po smażeniu karkówki podsmażamy cebulkę aż zmięknie,dodajemy kaszankę i doprawiamy majerankiem i tymiankiem,podlewamy odrobina śliwowicy i flambirujemy.Na osobnej patelni sporządzamy karmel i podsmażamy w nim cebulkę,doprawiamy i dusimy aż zmięknie.Na patelni podsmażamy płyn z pieczenia mięsa, doprawiamy ipodlewamy śliwowicą, flambirujemy i redukujemy sos. Wykładamy gona talerz w centralnym punkcie. Karkówkę kroimy na cienkie paski iukładamy na sosie. Później kaszankę i cebulę – całość posypujemystartą czekoladą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości