Mateusz Zielonka Miętowa jagnięcina

Mateusz Zielonka.jpg
Mateusz Zielonka.jpg

Składniki:

1 kawałek mostka jagnięcego 1 pęczek szparagów 1 pęczek mięty bułka tarta marchewka 1 szalotka 1 tacka portobello 100 ml czerwonego wina kilka kropel tabasco czosnek kilka plasterków szynki parmeńskiej sól, pieprzPrzygotowanie:

Jagnięcinę nacinamy, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni z szynką parmeńską, później wkładamy na 6 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Robimy mieszankę z bułki tartej i mięty, soli i pieprzu, obtaczamy jagnięcine i z powrotem wkładamy do piekarnika na 4 min. Szparagi blanszujemy w wodzie z miętą. Na patelni podsmażamy szalotkę, portobello i szynką parmeńską. Dodajemy czerwone wino oraz tabasco i redukujemy. Ściągamy z ognia dodajemy zimne masło.

Wszystko elegancko układamy na talerzu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości