Mateusz Zielonka „Orzechowe pierożki z tofu i chili na pikantnym musie z mango”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Zielonka „Orzechowe pierożki z tofu i chili na pikantnym musie z mango”
Mateusz Zielonka „Orzechowe pierożki z tofu i chili na pikantnym musie z mango” 

 

Składniki:

Ciasto: 100 g mąki ryżowej, 50 g mąki pszennej, wrząca woda, szczypta soli

Farsz: 100 g rozgniecionego tofu 100 g, pęczek kolendry, 1/3 średnio ostrego chili bez nasion, garść orzechów pinii, łyżka sosu sojowego, łyżeczka miodu, ½ limonki

Mus: drobno posiekany imbir 2 łyżki, ząbek czosnku, ½ papryczki chili, 1 łyżka miodu, sos sojowy 1,5 łyżki, 1/3 mango, łyżka oliwy, 50 g masła, listki kolendry

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto widelcem (2 rodzaje mąki, wrzątek i sól). Wyrabiamy i zawijamy w folię, odkładamy do lodówki na 20 minut. W misce rozdrabniamy tofu  z posiekaną drobno kolendrą, chili i prażonymi, zmiksowanymi orzeszkami pini. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Na oliwie podsmażamy posiekane chili z imbirem. Po minucie dodajemy czosnek, sos sojowy oraz miód, lekko redukujemy. Zmiksowane mango dorzucamy na patelnię i smażymy 2-3 minuty.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy łyżeczką farsz. Przykrywamy drugą częścią ciasta i starannie zagniatamy tak, aby pozbyć się powietrza z pierożków. Kroimy nożem, aby powstały kwadraciki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Gotujemy jeszcze chwilę. Na talerz wykładamy mus i pierożki. Dekorujemy pociętym w plasterki mango i kolendrą  i skrapiamy całość lekko przypalonym, sklarowanym masłem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix