Mateusz Zielonka: Sałatka z Mortonem Bay Bugiemm, Dorsz po portugalsku

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Mateusz Zielonka: Sałatka z Mortonem Bay Bugiemm, Dorsz po portugalsku
MasterChef 

Mateusz Zielonka

1. Sałatka z Mortonem Bay Bugiem – przystawka – 4 porcje


Składniki:

Morton Buy Bug – 2 sztuki

1 koper włoski

1 mango

1 papryczka chilli

1 limonka

oliwa z oliwek

bottarga

2 łyżki octu winnego

1 łyżka letniej wody
sól, pieprz - do doprawienia

 

Przygotowanie:

  1. Siekamy drobno koper włoski, a następnie marynujemy go w occie winnym, soli, pieprzu i wodzie.
  2. Mango kroimy na kostkę 1x1 cm.
  3. Mortona Buy Baga gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie około 4 minuty.
  4. Wyciągamy Mortona Bay Buga, a następnie schładzamy go w lodowatej wodzie.
  5. Odrywamy ogon od tułowia i wyciągamy z niego mięso.
  6. Kroimy ugotowane mięso na kostkę 1x1 cm
  7. Na talerzu układamy koper włoski, mango i Mortona Bay Baga. Posypujemy drobno pokrojonym chilli. Następnie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, limonką oraz doprawiamy lekko solą. Wszystko posypujemy startą bottargą.

 

  1. Dorsz po portugalsku – danie główne – 4 porcje

Składniki:

  • ziemniaki – 3 sztuki
  • czerwona cebula – 2 sztuki
  • polędwica z dorsza – 240 gram
  • oliwki czarne bez pestek – 5 sztuk
  • wino czerwone – butelka
  • czosnek – 3 ząbki
  • świeży tymianek
  • ocet winny – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek
  • cukier – 1,5 łyżeczki
  • sól, pieprz - do doprawienia

 

Przygotowanie:

  1. Kroimy ziemniaki w grubą kostkę 2x2 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą miękkie smażymy je na oliwie na patelni.  Kiedy ziemianki zaczną się rumienić dodajemy posiekany czosnek. Jeszcze chwilę podsmażamy aż czosnek odda aromat ziemniakom.
  2. Ściągamy skórę z polędwicy z dorsza. Rybę kroimy na sześć części i solimy z każdej strony.
  3. Cebulę kroimy w 1 cm plastry.
  4. Na patelnię wlewamy pół butelki wina. Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy cebulę i tymianek. Chwilę gotujemy – około 5-7 minut.
  5. Następnie do gotującego wina dodajemy polędwicę z dorsza tak aby była do połowy zanurzona.
  6. Gotujemy rybę 2 minuty.
  7. Przekładamy rybę na plasterki cebuli, które znajdują się na patelni tak aby cała ryba znajdowała się nad powierzchnią wina.
  8. Patelnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
  9. Wyjmujemy patelnię. Rybę odstawiamy, aby odpoczęła. Patelnie z winem i cebulą gotujemy dalej około 7-8 minut, aż wino zredukuje się o połowę.
  10. Skórę z dorsza solimy i pieczemy w piekarniku do chrupkości. Piekarnik powinien być rozgrzany na 180 stopni.
  11. Oliwki drobno siekamy i pieczemy w piekarniku.


Na talerzu układamy centralnie podsmażone ziemniaczki. Na nich kładziemy krążki cebulowe, następnie rybę. Rybę posypujemy pokruszoną skórką z dorsza oraz prażonymi oliwkami. Sos winny polewamy dookoła kompozycji

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix