Matteo Brunetti : Abalone, Megamundi

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Matteo Brunetti : Abalone, Megamundi
MasterChef 

Matteo Brunetti

Abalone z muszlową sałatką

Składniki:

kilka sztuk abalone
oliwa z oliwek
pęczek dzikiej sałaty
grzyby Bunny Chan Monogatari
kwiaty jadalne
natka pietruszki
cytryna
½ pęczka kolendry
sól himalajska
sól, pieprz - do doprawienia

Przygotowanie:

Nad miską wyciągamy wnętrze z muszli Abalona tak, aby wszystkie soki znalazły się w misce.
Mięso abalona czyścimy i kroimy na cieniutkie paski. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju i smażymy pozostałości Abalona. Wyciągamy resztki.
Na tym samym oleju smażymy grzyby Bunny Chan Monogatari. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.
Na tym samym oleju przez 10 sekund smażymy plasterki Abalona. Odstawiamy je.
Olej po smażeniu dodajemy do soków Abalona. Dodajemy również 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy.
Skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek. Dodajemy kolendrę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Na talerz nakładamy sałatkę, Abalona i dekorujemy kwiatami jadalnymi.


2. Megamundi

Składniki:

filet z Barramundi ze skórą
oliwa pietruszkowa
1 mały kalafior
1 litr mleka
baby rzodkiewka
cukinia
warzywa liściaste
sól, pieprz – do doprawienia
olej
kwiaty jadalne do dekoracji

Przygotowanie:

Filet barramundi smarujemy od strony skóry oliwą pietruszkową i posypujemy gruboziarnistą solą.  Odstawiamy na chwilę, a następnie smażymy, od strony skóry, aż do 1/3 wysmażenia ryby. Wkładamy rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 6-8 minut.

Kalafior gotujemy w mleku do czasu, aż zmięknie. Odcedzamy, zachowujemy mleko, kalafior blendujemy. Do zblendowanego kalafiora dodajemy mleko w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję kremu.  Krem doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cukinię oraz rzodkiewkę baby i warzywa liściaste blanszujemy w osolonym wrzątku. Wyjmujemy, hartujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz nakładamy rybę, warzywa. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix