Matteo Brunetti: Australijski grill

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Matteo Brunetti: Australijski grill
Matteo Brunetti 

1. Sałatka z krewetkami, koprem włoskim, pomarańczą i orzechami laskowymi

Składniki:

Krewetki BT 16/20
koper włoski
rzymska sałata
orzechy laskowe
pomarańcze
oliwa z oliwek
pęczek bazylii

Przygotowanie:

1. Krewetki grillujemy.

2. Z bazylii i oliwy sporządzamy olej bazyliowy

3. Sałata rzymska – każdy liść kroimy na 4 części

4. Koper włoski koimy na paski

5. Blendujemy orzechy laskowe

6. Rzymską sałatę mieszamy z pokrojonym koprem włoskim i ćwiartkami pomarańczy. Dodajemy krewetki.

7. Sałatkę polewamy oliwą bazyliową i posypujemy zblendowanymi orzechami laskowymi.


2. Jagnięcina z włoskim sosem pomidorowym

Składniki:

jagnięcina
rozmaryn
pomidory w puszce
pomidory filizowane
cebula
cukier
ziarna kopru włoskiego
liście bazylii
czosnek
białe wino
woda
olej
ocet winny
sól, pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

1. Marynujemy jagnięcinę w oleju, soli, pieprzu, dużej ilości rozmarynu.

2. Zamarynowaną jagnięcinę kładziemy na grillu. Po ugrillowaniu wkładamy jagnięcinę do folii.

3. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju i grubo pokrojoną cebulę. Smażymy aż usmaży się po

każdej stronie.

4. Deglasujemy cebulę białym winem.

5. Do rondla wlewamy pomidory w puszce, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, ziarna kopru włoskiego,

dwie łyżki soli, pół szklanki wody, szklankę filizowanych pomidorów, jeden ząbek czosnku, 6 liści bazylii i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie blendujemy.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix