Matteo Brunetti: Australijski grill

1J2A4999NataliaMroz.jpg
1J2A4999NataliaMroz.jpg

1. Sałatka z krewetkami, koprem włoskim, pomarańczą i orzechami laskowymi

Składniki:

Krewetki BT 16/20 koper włoski rzymska sałata orzechy laskowe pomarańcze oliwa z oliwek pęczek bazylii

Przygotowanie:

1. Krewetki grillujemy.

2. Z bazylii i oliwy sporządzamy olej bazyliowy

3. Sałata rzymska – każdy liść kroimy na 4 części

4. Koper włoski koimy na paski

5. Blendujemy orzechy laskowe

6. Rzymską sałatę mieszamy z pokrojonym koprem włoskim i ćwiartkami pomarańczy. Dodajemy krewetki.

7. Sałatkę polewamy oliwą bazyliową i posypujemy zblendowanymi orzechami laskowymi.

2. Jagnięcina z włoskim sosem pomidorowym

Składniki: jagnięcina rozmaryn pomidory w puszce pomidory filizowane cebula cukier ziarna kopru włoskiego liście bazylii czosnek białe wino woda olej ocet winny sól, pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

1. Marynujemy jagnięcinę w oleju, soli, pieprzu, dużej ilości rozmarynu.

2. Zamarynowaną jagnięcinę kładziemy na grillu. Po ugrillowaniu wkładamy jagnięcinę do folii.

3. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju i grubo pokrojoną cebulę. Smażymy aż usmaży się po

każdej stronie.

4. Deglasujemy cebulę białym winem.

5. Do rondla wlewamy pomidory w puszce, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, ziarna kopru włoskiego,

dwie łyżki soli, pół szklanki wody, szklankę filizowanych pomidorów, jeden ząbek czosnku, 6 liści bazylii i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie blendujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości