Natalia Gmyrek - Assiette

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Natalia Gmyrek - Assiette
Natalia Gmyrek_JW_9167.jpg 

 

Tagiatelle z dyni i selera

1 mała dynia
1 seler
1 łyżka masła
1 szalotka
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
sól, pieprz
curry, papryka ostra, tymianek suszony, czosnek granulowany
2 dojrzałe pomidory

Obieraczką kroimy paski dyni i selera. Rzucamy na patelnię z masłem i szalotką, dodajemy gałązki rozmarynu, tymianku i doprawiamy curry, ostrą papryką, tymiankiem i czosnkiem. Wkrawamy pomidory i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Canelloni z twarożkiem morelowym

1 mała dynia
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz, cukier
goździki, cynamon
1 gałązka świeżego rozmarynu
sok z 1 cytryny
kilka świeżych moreli
200 g ricotty

Z podłużnej dyni wykrawamy szerokie paski obieraczką poprzeczną. Wsadzamy do miski, zalewamy oliwą i octem. Dodajemy potłuczone goździki, chilli, cukier, sól, cynamon, rozmaryn świeży, sok z cytryny. Marynujemy pół godziny. Z moreli usuwamy pestki, wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy do miękkości a następnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku. Smarujemy serkiem plastry dyni i zawijamy.

Puree z dyni, pomarańczy i męty

1 mała dynia
sok z 2 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
kilka gałązek świeżej mięty
sól, cukier

Dynię kroimy na kawałki i gotujemy aż do miękkości. Dodajemy sok z pomarańczy i skórkę startą z jednej, dodajemy listki mięty. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i cukrem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix