Niebiescy: Krem z pomidorów, kurczak tymiankowy, truskawki pod kruszonką

Niebiescy: Krem z pomidorów, kurczak tymiankowy, truskawki pod kruszonką
Niebiescy: Krem z pomidorów, kurczak tymiankowy, truskawki pod kruszonką

Zupa krem z pomidorów

Składniki: porcje rosołowe marchew pietruszka seler pomidory cebula śmietanka 30% sól, pieprz liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego suszony lubczyk cukier śwież bazylia

Przygotowanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem porcji rosołowych, warzyw korzeniowych i przypraw. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie, a bilion nabierze smaku. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę i dusimy do momentu, aż kiedy zrobi się pulpa, następnie blendujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy do pomidorów przecedzony bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy do smaku i redukujemy. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię.

Kurczak tymiankowy z sosem serowym i ziemniakami

Składniki: filety z kurczaka ziemniaki olej cytryna tymianek 300g mąki 300g masła 3 litry mleka 1 kg sera żółtego gałka muszkatołowa śmietana 30%

Przygotowanie: Piersi kurczaka oczyszczamy i wkładamy do miski. Zalewamy olejem z dodatkiem soku z cytryny doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Marynujemy 20 minut. Po tym czasie piersi kurczaka kroimy na kawałki i smażymy w oleju z marynaty.

Mleko zagotowujemy, masło topimy w rondelku, wsypujemy mąkę i sporządzamy zasmażkę. Stopniowo dolewamy gorące mleko, cały czas mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty uważając na przypalenie. Dosypujemy ser, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i ubijamy ze śmietaną na gładkie purée.

Surówka z marchwi

Składniki: marchew olej cukier sok z cytryny sól

Przygotowanie: Marchewkę obieramy o trzemy na tarce. Doprawiamy olejem, sokiem z cytryny, cukrem i solą. Odstawiamy na ok 30 minut.

Truskawki pod kruszonką

Składniki: truskawki 1 kg cukru 1 kg masła 1,7 kg mąki skórka z cytryny cynamon śmietana 30%

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200-220 stopni. Truskawki opłukujemy w zimnej wodzie, usuwamy szypułki, ciasno układamy na blasze. Z mąki, masła i cukru szybko zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy na truskawki. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości