Nikoletta Koszek „Polędwica z dorsza z puree z zielonego groszku”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Nikoletta Koszek „Polędwica z dorsza z puree z zielonego groszku”
Nikoletta Koszek „Polędwica z dorsza z puree z zielonego groszku” 

Nikoletta Koszek „Polędwica z dorsza z puree z zielonego groszku”

Składniki:

200 g polędwicy z dorsza
250 g mrożonego zielonego groszku
2 młode ziemniaki
100 g masła
oliwa z oliwek
1 liść laurowy
1 cytryna
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy groszek na 5 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do półmiękkości, kroimy w plastry, a następnie smażymy na maśle z dodatkiem oliwy na złoty kolor.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzanie góra/dół).
W międzyczasie skrapiamy dorsza sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, na wierzch układamy liść laurowy, plasterek cytryny oraz plasterek masła. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 16 minut. Ugotowany groszek miksujemy w blenderze z łyżeczką soli, gałką muszkatołową i 20 g masła oraz 2 łyżkami wody z gotowania groszku.
Upieczonego dorsza układamy na talerz z ziemniakami i purée z groszku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix