Paweł Gradowski: Comber sarni z młodymi ziemniakami i zasmażaną młodą kapustą

Paweł Gradowski
Paweł Gradowski

Składniki:

500 g combra z sarny Na marynatę: pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, rum, roztarte owoce jałowca, czosnek (ilość przypraw wedle własnego uznania) 1 główka młodej kapusty 1 mała marchew mieszanka suszonych warzyw 1 pęczek świeżego koperku 1 jabłko mały słoiczek koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kminek, mielona papryka słodka 1 litr śmietany 30 % 1 łyżka miodu 300 g młodych ziemniaków jednakowej wielkości masło

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty połącz i natrzyj nimi mięso. Marynuj 48 godzin. Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, następnie dodaj startą marchew, suszone warzywa, tarte jabłko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, śmietanę, miód oraz przyprawy. Całość zamieszaj i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek (1/2 pęczka). W razie potrzeby dopraw. Młode ziemniaki umyj i oczyść z młodej skórki, następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Do okraszenia ziemniaków roztop masło i dodaj posiekany koperek. Comber oczyść z przypraw i obsmaż na patelni z każdej strony. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Przed podaniem odstaw na chwilę, aby mięso odpoczęło. Comber pokrój na grube plastry i ułóż na środku talerza. Podawaj z ziemniakami w całości oraz kapustą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości