Paweł Gradowski: Pierś z kaczki flambirowana na cointerau, mus truskawkowy i mandarynka

_JW_5458.DNGPaweł Gradowski_.jpg
_JW_5458.DNGPaweł Gradowski_.jpg

Składniki:

1 pierś z kaczki ze skórą 4 truskawki 1 mandarynka 100 ml cointerau 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 gałązka świeżej melisy 1/3 kostki masła sól, pieprz 2 szczypty cukru kryształu

Przygotowanie:

Pierś z kaczki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posyp ja solą i pieprzem. Na zimną patelnię połóż gałązkę rozmarynu, pierś skórą do dołu i smaż do momentu wytopienia tłuszczu a następnie obróć na druga stronę, dolej cointreau i podpal. Po flambirowaniu wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni C i piecz ok 12 min. W momencie kiedy pierś się piecze, przygotuj mus truskawkowy i mandarynki.

Truskawki opłucz, obierz z szypułek i pokrój dowolnie. Na patelni roztop połowę masła dodaj truskawki oraz cukier. Podsmaż do miękkości i zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw pieprzem i solą. Mandarynkę obierz ze skóry i podziel na ćwiartki, a następnie podsmaż na maśle z dodatkiem melisy do momentu, aż się zarumieni.

Pamiętaj o piersi z kaczki że jest w piekarniku i po upływie czasu na pieczenia wyciągnij ją i zawiń w folię aluminiową żeby odpoczęła, tak około 5 min.

Wyłóż mus na talerz obok musu ułóż mandarynkę i pokrojoną w plastry pierś. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Udekoruj talerz listkami melisy. Smacznego .

podziel się:

Pozostałe wiadomości