Piotr Pielichowski: Burak duszony w karmelu

PIOTREK PIELICHOWSKI_A_04_05_SIII__.jpg
PIOTREK PIELICHOWSKI_A_04_05_SIII__.jpg

Składniki: ½ buraka kruche ciasto 50 ml wermutu cukier 30 g masła 1 łyżka mascarpone skórka z pomarańczy sok z cytryny cukier puder do smaku 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło, wermut i flambirujemy. Buraka obieramy, wydrążamy środek, kładziemy na patelnię i dusimy w karmelu z wanilią przez 15 minut w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika obkładamy buraka na płasko kruchym ciastem. Ponownie wkładamy do pieca w temp 200 stopni na 15 minut.

Mascarpone mieszamy z posiekaną skórką pomarańczy, sokiem z cytryny i cukrem, chłodzimy przez 15 minut. Buraka z upieczonym ciastem kruchym wyciągamy z piekarnika, lekko chłodzimy, a następnie wydrążone wnętrze faszerujemy mascarpone. Całość polewamy karmelem i posypujemy posiekaną skórką z pomarańczy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości