Sara Borowiak „Comber jagnięcy na rozmarynowej ziemi, purée ze skorzonery, pesto rozmarynowe i chips z topinamburu”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Sara Borowiak  „Comber jagnięcy na rozmarynowej ziemi, purée ze skorzonery,  pesto rozmarynowe i chips z topinamburu”
Sara Borowiak „Comber jagnięcy na rozmarynowej ziemi, purée ze skorzonery, pesto rozmarynowe i chips z topinamburu” 

 

Składniki:

Ziemia rozmarynowa:
½ kromki pumpernikla
3 gałązki rozmarynu

Purée ze skorzonery:
4 duże korzenie skorzonery
mały kawałek masła
łyżka śmietany 12 lub 18%
sól, pieprz, ocet

Pesto rozmarynowe:
garstka igieł rozmarynu bez gałązek
20 ml oliwy
łyżeczka słonecznika
dwie łyżeczki sera bursztyn
duży ząbek czosnku
sól, pieprz, łyżka soku z cytryny

Comber jagnięcy:
comber jagnięcy z około 8 kostkami
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
rozmaryn, który zostanie użyty do ziemi
masło klarowane

Chips z topinamburu:
duża bulwa topinamburu
oliwa z oliwek
sól, najlepiej wędzona

Przygotowanie:

Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wrzucamy na patelnię gałązki rozmarynu i całe obrane ząbki czosnku. Następnie smażymy comber po 4 minuty z obu stron (kostką do góry i mięsem w dół), a następnie wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut. Gałązki rozmarynu odkładamy, będą później potrzebne do ziemi.

Skorzonerę obieramy i wkładamy do wody z octem, aby nie ściemniała. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, gdy będzie miękka i blendujemy. Przecieramy przez sito, redukujemy nadmiar wody i dokładamy łyżkę śmietany oraz zimne masło, doprawiamy do smaku.

Wszystkie składniki na pesto blendujemy razem.

Kromkę pumpernikla blendujemy z samymi igłami rozmarynu, którego używaliśmy do combra. Doprawiamy delikatnie pieprzem.

Topinambur porządnie myjemy, następnie kroimy na bardzo cienkie plastry. Smażymy na średnio rozgrzanej oliwie (żeby boki się nie przypaliły, a środek pozostał surowy). Na koniec odsączamy nadmiar oliwy na ręczniku i doprawiamy lekko solą.

Wszystkie składniki wykładamy na talerz.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix