SERCE WIEPRZOWE (przepis extra)

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
SERCE WIEPRZOWE (przepis extra)
Serce wieprzowe

Kilkanaście lat temu kuchnia polska nie istniała bez podrobów. Nasze babcie i mamy znały setki sposobów na ich przygotowanie. Potem nagle zaczęły znikać z naszych jadłospisów. Ich miejsce zajęły owoce morza, polędwice, pieczenie. Na szczęście po wielu latach zaczęły powracać do łask i dziś w wielu restauracjach serwowane są jako wykwintne dania.

Nasi uczestnicy potrafili te skromne składniki wynieść na wyżyny smaku. Przepisy na przygotowane przez nich potrawy z podrobów znaleźć można w dalszej części „ Księgi przepisów”.

Dla tych, dla których to za mało i którzy zamierzają poeksperymentować w kuchni z podrobami, Masterchef opracował dodatkowe, extra przepisy.  Oto jeden z nich:

Serce na purée ziemniaczano-selerowym z suszoną morelą,

kapusta włoska z wędzonym boczkiem

Składniki na 2 porcje:

1 serce wieprzowe
300 ml mocnego wywaru (demiglass)
1 duży ziemniak
1 seler
sól
pieprz
ok. 100 ml śmietany 30%
20 g + 30 g masła
4 suszone morele
200 g kapusty włoskiej
100 g wędzonego boczku
oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Serca przekroić wzdłuż, oczyścić, usunąć błony i naczynia przy pomocy ostrego noża, dokładnie wypłukać wewnątrz. Zalać niewielką ilością demiglassu, przyprawić solą i pieprzem, gotować  do miękkości. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Morele namoczyć. Ziemniak i seler obrać, pokroić na duże kawałki, ugotować razem w osolonym wrzątku. Odcedzić, zmiksować z dodatkiem śmietany i masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Morele przekroić na pół, dodać do purée, dokładnie wymieszać, zachować w cieple.

Kapustę zblanszować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Ostudzić, pokroić. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Dodać sól i pieprz oraz 30 g masła, włożyć kapustę. Smażyć, aż kapusta sanie się miękka.

Prezentacja:

Na talerz nałożyć kapustę z boczkiem, purée ziemniaczano-selerowe, na nim kawałki serca. Polać zredukowanym podczas gotowania  sosem

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Prawie się pożygałem jak to jadłem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      dobry przepis

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          to jest dobry przepis... nie tego co odpadł bo ten co odpadł od razu to serce zmarnował jeszcze przed ugotowaniem

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              skoro autor przepisu odpadł, to może ktoś z jury podałby prawidłowy przepis na ten artykuł?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  witam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      tvnpix