Sławomir Sobański: Dorada w skorupce solnej z duszonym porem w białym winie

Sławomir Sobański
Sławomir Sobański

Składniki:

1 cała, wypatroszona dorada 3 małe, najlepiej młode pory 250 ml białego, półwytrawnego wina 250 ml wody 1 cytryna 1 koper włoski kilka gałązek świeżego tymianku 3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 kg soli zwykłej sól morska pieprz czarny świeżo mielony 50 g prażonych płatków migdałów ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Oczyszczoną i wypatroszoną doradę umyj, a następnie osusz z wody ręcznikiem kuchennym.

Do wnętrza ryby włóż posiekany koper włoski i cytrynę pokrojoną na kawałki, przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Odłóż, najlepiej na kilka godzin.

W międzyczasie przygotuj bazę do skorupki solnej: do miski wsyp kilogram soli i stopniowo dolewaj wodę, cały czas ugniatając ręką tak, aby powstała wilgotna papka, trochę przypominająca śnieg. Część masy solnej wysyp na blachę i ułóż na niej doradę, następnie przysyp resztą soli. Warstwy soli nie mogą być ani zbyt grube ani zbyt cienkie. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

W tym czasie przyrządź pora. Najlepszy jest młody, ponieważ ma delikatny smak. Umyj warzywo, osusz i pokrój na walce. Obsmaż na maśle na rozgrzanej patelni z dodatkiem tymianku, przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekane ząbki czosnku i zalej białym winem. Doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem 10 minut, lekko uchylając pokrywkę.

Danie podaj posypane posiekaną natką pietruszki i orzechami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości