Sylwia Malinowska: Słodkie carpaccio buraczane

SYLWIA MALINOWSKA_A_04_05_SIII_ (1).jpg
SYLWIA MALINOWSKA_A_04_05_SIII_ (1).jpg

Składniki: 2 małe buraki ½ gruszki 1 mała pomarańcza 1 figa 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki miodu szczypta cynamonu szczypta imbiru

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Buraki zawijamy w folię aluminiową i przez ok. 1,5 godziny. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i wykrawamy fileciki. Z pomarańczy usuwamy skórę wraz z albedo i wycinamy cząstki między błonami. Figę kroimy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy syrop klonowy i obsmażamy na nim owoce. Przekładamy na talerz, na tym sam sosie obsmażamy plasterki upieczonego buraka. Wykładamy na talerz polewamy miodem, całość obsypujemy cynamonem i imbirem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości