Sylwia Malinowska: Smażone filety z wątroby cielęcej

Sylwia Malinowska_ (2).jpg
Sylwia Malinowska_ (2).jpg

SKŁADNIKI: 200 g wątróbki cielęcej 50 g masła 100 g malin 150 ml czerwonego, wytrawnego wina 200 ml demiglassu garść winogron mały pęczek botwiny 1 czerwona cebula marchewka 1 łodyga selera naciowego kilka marchewek baby kiwi imbir, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier kilka gałązek świeżej kolendry kilka kropli octu winnego

PRZYGOTOWANIE: Wątrobę oczyszczamy i kroimy na filety. Pół cebuli kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew i selera, przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, podlewamy czerwonym winem i demiglassem, a następnie redukujemy. Gotowy sos przecedzamy przez sito. Warzywa odkładamy a do samego sosu dodajemy maliny i rozdrabniamy je. Dodajemy cukier, pieprz i sól. Marchewki wkładamy na rozgrzane masło. Posypujemy cukrem i imbirem, podlewamy łyżką soku wyciśniętego z kiwi. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą. Na rozgrzaną patelnię wkładamy winogrona wydrążone z pestek. Kiedy się podpieką, dokładamy liście botwiny. Doprawiamy octem, cukrem i pieprzem. Karmelizujemy z połówką cebuli. Przed podaniem smażymy wątróbkę na maśle z każdej strony po 2-3 minuty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"