Szymon Czerwiński: Halibut na purée z białych warzyw z karmelizowanymi jabłkami

_JW_5453.DNGSzymon Czerwiński_.jpg
_JW_5453.DNGSzymon Czerwiński_.jpg

Halibut na purée z białych warzyw z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

150 g filetu bez skóry z halibuta 1 jabłko 1/2 cytryny 100 ml białego wytrawnego wina 50 g masła 1 korzeń pietruszki 2 średnie ziemniaki 1 mały seler 2 ząbki czosnku biały pieprz sól 1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Obierz białe warzywa, ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni roztop 25 g masła, dodaj pokrojone w plastry jabłko, gałązkę rozmarynu i dwa rozgniecione ząbki czosnku, podsmażaj przez około 5 minut i dolej białe wino. Zredukujemy sos i podsmażaj do czasu, aż jabłka się skarmelizują - pilnujemy aby jabłka zostały lekko chrupkie. Filet z halibuta oprósz solą i białym pieprzem. Na filet nałóż plastry cienko pokrojonej cytryny, całość zawiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Ugotowane warzywa przepuść przez prasę, dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i pozostałe masło wymieszaj do uzyskania aksamitnego purée. Całość wyłóż na talerz i udekorujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości