Szymon Czupkiewicz: TORT

Szymon Czupkiewicz
Szymon Czupkiewicz

Składniki: 8 jajek 3/4 szklanki cukru ½ szklanki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) konfitura malinowa wiśniówka do nasączania lub kompot z owoców owoce np. wiśnie, maliny, truskawki, jeżyny, borówki 800 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając. Następnie dodaj szczyptę proszku do pieczenia. Kakao i mąkę wymieszaj razem. Partiami dodawaj do masy jajecznej. Ważne jest to, aby ciasto na biszkopt nie ubijać tylko delikatnymi ruchami wymieszać łyżką drewnianą albo silikonową. Ciasto ma być puszyste i nie opaść.

Ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piecz 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Po 20 minutach podnieś temperaturę do 175 stopni.

Kremówkę ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Na koniec dodaj mascarpone i dobrze połącz ze śmietaną. Przed przełożeniem tortu krem włóż do lodówki.

Biszkopt pokrój na 3 równe części. Dolną i środkową część można skropić wiśniówką lub sokiem z wiśni lub kompotem. Na dolną warstwę nałóż konfiturę malinową, owoce i część masy. Następnie nałóż drugi blat biszkoptu i powtórz czynność z nasączaniem, konfiturą, owocami i kremem. Nałóż trzeci blat biszkoptu. Pozostałą masą wykończ boki i górę tortu.

Przy wykończeniu pomocne mogą być końcówki do dekoracji tortów. Tort dekorujemy owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości