Wojciech Zys: Drożdżówki

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Wojciech Zys: Drożdżówki
Wojciech Zys: Drożdżówki 

Składniki na ciasto

500 g mąki pszennej + do podsypania
1 opakowanie drożdży instant
275 ml mleka
1-2 jajka
50 g masła
sól, cukier

Mąkę, cukier i drożdże mieszamy w misce. Mleko podgrzewamy do temp. 37 stopni Celsjusza i powoli dolewamy, dodajemy jajko lub dwa. Masło rozpuszczamy, chłodzimy i wlewamy na końcu. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto zostawiamy w misce wysmarowanej masłem, przykryte, na 30 min. Po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy i nadziewamy dowolnym farszem. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżówki syropem z wody i cukru, gotowe, można udekorować cukrem pudrem.

Drożdżówka truskawkowa z skórką limonki:

Podsmażamy truskawki na rozpuszczonym maśle z dużą ilością cukru, ścieramy trochę skórki z limonki. Kiedy masa wystygnie, nakładamy na drożdżówkę i dekorujemy u góry świeżymi truskawkami.

Drożdżówka z farszem brzoskwiniowo cynamonowym

Podsmażamy brzoskwinie pokrojone w grubą kostkę z dodatkiem cukru i cynamonu, ciasto rozwałkujemy i kroimy w trójkąt zawijamy aby wyszedł nam portfel.

Drożdżówka z malinami i jeżynami

Maliny podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru do czasu, aż ładnie się skarmelizują. Wystudzone nakładamy na drożdżówkę i dekorujemy świeżymi jeżynami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix