Wojciech Zys „Zupa krewetkowa na ostro”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Wojciech Zys „Zupa krewetkowa na ostro”
Wojciech Zys „Zupa krewetkowa na ostro” 

Składniki:


5 krewetek
10 małży (mule)
1 filet z halibuta
1 filet z dorsza
100 ml wina białego wytrawnego
300 ml wody
1 pęczek natki pietruszki
koncentrat pomidorowy
1 papryczka chili
czosnek
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Wlewamy 2 łyżki oliwy do garnka, dodajemy czosnek posiekany w plasterki, pół posiekanej papryczki chili i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wino. Całość gotujemy przez ok. 5 minut.
W tym czasie obieramy krewetki i małże, a filety kroimy w cienkie plastry lub w kostkę.
Do garnka dolewamy 300 ml wrzącej wody. Wrzucamy krewetki – 2 w całości i 3 obrane oraz małże i pokrojone filety z ryb. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po 4 minutach wyciągamy małże i krewetki, odkładamy na bok. Zupę wlewamy do talerza i przystrajamy krewetkami i małżami.

 

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix