Adam Woźnicki

Adam  Woźnicki
Ma 26 lat i mieszka w Walkowicach w województwie wielkopolskim. Pracuje jako fizjoterapeuta.

Adam Woźnicki

Pierś z kaczki z sosem rabarbarowym i sałatką szpinakową z mango.

Sos rabarberowy do kaczki:

Składniki:

200g rabarbaru

2łyżki miodu

Szczypta chili

0,5 łyżeczki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Na patelni należy roztopić masło po czym wsypujemy obrany i drobno pokrojony rabarbar smażymy do czasu aż zmięknie około 5 min następnie dodajemy miód i chili , mieszamy i smażymy jeszcze około 5 min po czym blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Pierś z kaczki:

Godzinę przed smażeniem wystawić z lodówki aby mięso się ogrzało, obrabiamy: odcinamy luźne kawałki oraz nadmiar skóry. Nacinamy skórę starając się nie przecinać mięsa. Kaczkę kładziemy skórą do dołu na delikatnie rozgrzaną patelnię (ciepłą, nie gorącą). Po czym rozgrzewamy patelnię mocniej i smażymy 7-8 minut, następnie obracamy i smażymy kolejne 7-8 min. Przed pokrojeniem i podaniem kawałek mięsa musi odpocząć aby soki wewnątrz się uspokoiły i zostały w środku około 4-5min.

 

Sałatka szpinakowa z mango:

Składniki:

Spora garść Świerzych liści szpinaku

¼ Świeże dojrzałe mango

6-8 szt. Pomidorki koktajlowe

0,5 małej Cebuli czerwonej

Nasiona słonecznika

Sposób wykonania sałatki:

Liście szpinaku kroimy w kwadraty (około1.5cm na 1,5cm) wrzucamy do miski, mango kroimy w kostkę (około 1cm na 1cm),  pomidorki kroimy na pół, cebule w półksiężyce, posypujemy nasionami słonecznika. Polewamy sosem tuż przed podaniem, mieszamy i wykładamy na talerz.

 

 

Sos do sałatki:

1 Łyżka Sok z limonki

1 płaska łyżka Posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka Miód

1-2 łyżek Oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i intensywnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

 

Frytki z sera panir:

Ser panir:

3litry mleka najlepiej świeże od krowy ale może być niepasteryzowane nie może być UHT.

1/3 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować dodać sok z cytryny chwilkę pogotować do czasu aż białko mleka się zetnie, przelać przez pieluchę/ gazę mocno wycisnąć mam przygotowane do tego 2 pojemniki które swobodnie wsuwają się jeden w drugi, w pojemniku w którym znajduje się ser w dnie są otwory aby płyn mógł spływać drugim zaś pojemnikiem przyciskam i obciążam aby ser po ostudzeniu był  zbity. Zostawić na kilka godzin a najlepiej na noc aby powstała jednolita zbita kostka białego sera.

Ser można przechowywać w lodówce kilka dni.

Ciasto:

30g mąki z ciecierzycy

0.5 łyżeczi kurkumy

Szczypta soli

Woda

Sposób wykonania:

Wszystkie suche składniki łączymy aby się zaprzyjaźniły następnie dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania gęstej masy w której obtaczamy kawałki sera pokrojone w słupki na kształt frytek, W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki w głębokim tłuszczu do zarumienienia.

 

Mango Lassi:

Składniki:

¾ Świeże mango (reszta co została z sałatki)

200g Jogurtu naturalnego gęstego

1 łyżka Miodu

Woda (do uzyskania płynnej substancji

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, wodom rozrzedzamy aby napój można było swobodnie pić.

tvnpix