Adrian Purzycki

Adrian Purzycki
Ma 21 lat i mieszka we Wrocławiu. Studiuje mechanikę maszyn.

Stek z polędwicy wołowej z kremowymi ziemniakami.

 

Składniki:

Medalion polędwicy wołowej

150 gramów ziemniaków

śmietana kremówka 30 % pół szklanki

pół cebuli

masło

rozmaryn

mleko około pół szklanki

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, wrzuć do garnka, posól wodę. Gotuj do miękkości.

Stek ociepl do temperatury pokojowej. Mocno rozgrzej patelnie. Posól jedną część steka. Wrzuć na patelnie stroną posoloną. w trakcie smażenia posól drugą stronę. Ziemniaki odcedź, utłucz, wrzuć na patelnię, dolej mleka i mieszaj aż zgęstnieją, dodaj gałki muszkatołowej. Stek musi być dobrze przyrumieniony z obu stron. W zależności od grubości trzeba do dokończyć w piekarniku lub jeśli cienki to nie.

Masło ziołowe: masło trzeba ocieplić do temperatury pokojowej, Dodać posiekany rozmaryn, sól. Wymieszać.

 

Gdy stek jest już wyciągnięty i odpoczywa na kratce to na tej samej patelni trzeba dodać odrobinę masła, pokrojoną połówkę cebuli. Chwilę smażyć do zeszklenia. Dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia.

 

Podanie:

Ziemniaki na środek talerza położyć stek, Na niego sos i obok masło ziołowe.

Smacznego. Pozdrawiam, do zobaczenia w następnym etapie ;)

tvnpix