Agnieszka Radi – Sulikowska Truflowa bita śmietana w miodowych tiulach w wytrawnym sosie na białym winie z kolendrą

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Agnieszka Radi – Sulikowska   Truflowa bita śmietana w miodowych tiulach w wytrawnym sosie na białym winie z kolendrą
 

Agnieszka Radi – Sulikowska   Truflowa bita śmietana w miodowych tiulach w wytrawnym sosie na białym winie z kolendrą


SKŁADNIKI:

1-2 trufle
200 g śmietany 36%
sól
2 łyżki + ok. 1 łyżeczki miodu
2 łyżki mąki
150 ml białego wytrawnego wina
2 gałązki kolendry

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odrobinę trufli zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodać trufle, posolić do smaku i bardzo delikatnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

Przygotować tiule, mieszając miód z mąką do uzyskania konsystencji gęstej masy. W razie potrzeby zagęścić mąką, lub rozrzedzić miodem. Następnie rozsmarować ciasto na papierze do pieczenia, formując cienkie krążki o średnicy około 5cm. Piec w temp. 180 stopni przez około 5 minut uważając, aby się zbytnio nie przypiekły. Wystudzić.

Przygotować sos. Zredukować wytrawne białe wino i dodać miodu do smaku, a gdy ostygnie, kilka posiekanych listków kolendry.

Układać po jednym krążku tiula. Na niego nałożyć bitą śmietanę truflową i przykryć kolejnym krążkiem. Polać odrobiną sosu, przyozdobić startą na plasterki truflą i listkiem kolendry.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix