Wypróbuj przepis na tartę migdałową z kremem pistacjowym i owocami Oli Nguyen

Ola Nguyen

Wypróbuj przepis!

Tarta migdałowa z kremem pistacjowym i owocami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
    • ½ szklanki mąki pszennej typ 550
      • ½ kostki masła
        • 1 żółtko
          • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

            Farsz:

            • ½ szklanki zmielonych migdałów blanszowanych
              • Łyżeczka rumu
                • 2 łyżeczki miodu

                  Krem:

                  • ½ szklanki Pistacji zmielonych (drobno)
                    • 300g serka mascarpone
                      • 2 łyżki cukru pudru
                        • 1 łyżeczka cukru waniliowego

                          Dodatki:

                          • Maliny
                            • Truskawki
                              • Mięta
                                • Bazylia

                                  Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wymieszaj pokrojone w kostkę masło razem z mączką migdałową, startą skórką z cytryny i żółtkiem. Wyłóż przygotowane ciasto na blat z posypaną mąką pszenną. Wyrób ciasto (jeżeli jest zbyt mokre dosyp mąki). Nasmaruj mini formę na tarte masłem i obsyp mąką, wyłóż ciasto do formy. Na wierzch połóż folię aluminiową i kokilkę. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i ostudź bez kokilki i folii. Następnie wymieszaj zmielone pistacje razem z cukrem pudrem, waniliowym i serkiem mascarpone. Włóż do rękawa cukierniczego, odłóż do lodówki. Zmiel blanszowane migdały, dodaj rum i miód. Udekoruj spód ciasta przygotowanymi migdałami, na wierzch krem pistacjowy i udekoruj powstałą tarte owocami i ziołami.

                                  Smacznego!

                                  Zobacz WIĘCEJ:

                                  Ola Nguyen i jej azjatyckie obiady

                                  Jak smakuje najlepsza czekolada na świecie?!

                                  Ola Nguyen - jej pasja do gotowania nie słabnie!

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości