Aktualności

Powrót do listy

Jedliście kiedyś spaghetti z buraka? Sprawdźcie przepis Magdaleny Waś!

Jedliście kiedyś spaghetti z buraka? Sprawdźcie przepis Magdaleny Waś!
Magda Gessler: Po spróbowaniu tego dania wszystko staje! :) 
To danie oczarowało jurorów MasterChef!

Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi.

Czego potrzebujesz?

  • grzyby
  • buraki
  • masło
  • pietruszka korzeń
  • seler korzeń
  • 100ml białego wina
  • cebula, cebula dymka
  • czosnek
  • chlorella
  • pietruszka natka
  • koperek natka
  • sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
  • poziomki
  • seler młody z nacią
  • olej
  • malto
  • 3g algin
  • 5g calcio
    Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagiGrzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy oliwę: podgrzewamy olej do temperatury około 65 stopni, przelewamy do blendera kielichowego, dorzucamy nać selera młodego, szczypior z dymki i miksujemy. Cedzimy na sitku przez gazę – uzyskujemy zieloną oliwę, łączymy z chlorellą i maltodekstryną, mieszamy i uzyskujemy mech.

W 500 ml wody rozpuszczamy 5g calcio i umieszczamy naczynie w lodówce.

Buraki gotujemy w małej ilości wody – odcedzamy. Do 150ml wywaru wrzucamy 3g alginu i blendujemy na gładką masę. I do lodówki.

Przygotowujemy sos grzybowy: warzywa korzenne: seler, pietruszkę, cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, wlewamy 100ml wina białego – odparowujemy, zalewamy wodą, wrzucamy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy, dodając grzyby. Po uzyskaniu intensywnego w smaku sosu – odcedzamy od warzyw, zagęszczamy zimnym masłem. Wrzucamy grzybki odcedzone.

Grzyby smażymy na patelni w towarzystwie koperku, czosnku, na maśle.

Z lodówki przynosimy płyny: buraczany i miskę z roztworem calcio. Do plastikowej butelki z dzióbkiem wlewamy roztwór z buraka i powoli wlewamy do miski z zimnym calcio, aż do uzyskania spaghetti. Odcedzamy na sitku i intensywnie płuczemy pod wodą.

Na patelni obgotowujemy w wodzie z cukrem marchewki i szparagi – aż do odparowania wody – wrzucamy kawałek masła i karmelizujemy. Układamy na talerzu.

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!

Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.pl

Magda Waś i Grzegorz ZawieruchaMagda Waś i Grzegorz Zawierucha


Zobacz WIĘCEJ:
Jak wyglądała droga do finału MasterChef Magdy Waś? Zobaczcie!
Jak wyglądała droga do finału MasterChef Magdy Waś? Zobaczcie!
Płetwa rekina, kopyto wielbłąda i chrobotek reniferowy. Kto z Was odważyłby się spróbować?
Płetwa rekina, kopyto wielbłąda i chrobotek reniferowy. Kto z Was odważyłby się spróbować?


Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!
Następny artykuł:

Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!

tvnpix