Jedliście kiedyś spaghetti z buraka? Sprawdźcie przepis Magdaleny Waś!

Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi
To danie oczarowało jurorów MasterChef!

Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi.Czego potrzebujesz?

  • grzyby
    • buraki
      • masło
        • pietruszka korzeń
          • seler korzeń
            • 100ml białego wina
              • cebula, cebula dymka
                • czosnek
                  • chlorella
                    • pietruszka natka
                      • koperek natka
                        • sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
                          • poziomki
                            • seler młody z nacią
                              • olej
                                • malto
                                  • 3g algin
                                    • 5g calcio
                                      Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi
                                      Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi

                                      Sposób przygotowania:Przygotowujemy oliwę: podgrzewamy olej do temperatury około 65 stopni, przelewamy do blendera kielichowego, dorzucamy nać selera młodego, szczypior z dymki i miksujemy. Cedzimy na sitku przez gazę – uzyskujemy zieloną oliwę, łączymy z chlorellą i maltodekstryną, mieszamy i uzyskujemy mech.

                                      W 500 ml wody rozpuszczamy 5g calcio i umieszczamy naczynie w lodówce.

                                      Buraki gotujemy w małej ilości wody – odcedzamy. Do 150ml wywaru wrzucamy 3g alginu i blendujemy na gładką masę. I do lodówki.

                                      Przygotowujemy sos grzybowy: warzywa korzenne: seler, pietruszkę, cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, wlewamy 100ml wina białego – odparowujemy, zalewamy wodą, wrzucamy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy, dodając grzyby. Po uzyskaniu intensywnego w smaku sosu – odcedzamy od warzyw, zagęszczamy zimnym masłem. Wrzucamy grzybki odcedzone.

                                      Grzyby smażymy na patelni w towarzystwie koperku, czosnku, na maśle.

                                      Z lodówki przynosimy płyny: buraczany i miskę z roztworem calcio. Do plastikowej butelki z dzióbkiem wlewamy roztwór z buraka i powoli wlewamy do miski z zimnym calcio, aż do uzyskania spaghetti. Odcedzamy na sitku i intensywnie płuczemy pod wodą.

                                      Na patelni obgotowujemy w wodzie z cukrem marchewki i szparagi – aż do odparowania wody – wrzucamy kawałek masła i karmelizujemy. Układamy na talerzu.Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.plZobacz WIĘCEJ:

                                      Magda Waś i Grzegorz Zawierucha
                                      Magda Waś i Grzegorz Zawierucha

                                      Jak wyglądała droga do finału MasterChef Magdy Waś? Zobaczcie!

                                      Płetwa rekina, kopyto wielbłąda i chrobotek reniferowy. Kto z Was odważyłby się spróbować?

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości