MasterChef: 10. edycja programu startuje już 5 września!

10. edycja MasterChefa!
Magda Gessler, Ania Starmach i Michel Moran rozpoczynają poszukiwania kolejnego polskiego MasterChefa! Kto zachwyci wymagających jurorów, a kto „odda fartuch”? Comber z jelenia, śliwka ume, durian, czarny czosnek czy owoce morza to tylko niektóre z produktów, z którymi zmierzą się kandydaci do tytułu dziesiątego polskiego MasterChefa!

Zanim poznamy uczestników jubileuszowej edycji, w studio pojawią się ci, którzy w poprzednich latach skradli podniebienia jurorów. W konkurencjach drużynowych walczyć będą ekipy czterech ostatnich edycji show. Najlepsi z najlepszych przygotują finger food party, a także tort na 10-lecie polskiego MasterChefa! Wygrani przekażą nagrodę pieniężną na wybrany przez siebie szczytny cel. Wśród uczestników między innymi: Matteo Brunetti, Rafał Fidyt, Laurentiu (Lorek) Zediu, Martyna Chomacka, Magda Waś i Sylwia Garska-Chmarycz.

MasterChef: Najlepsi z najlepszych
MasterChef: Najlepsi z najlepszych

Na zawodników jesiennej edycji czekają spotkania z wyjątkowymi gośćmi. Już w pierwszym odcinku na Placu Szczepańskim w Krakowie powita ich zwyciężczyni pierwszej edycji programu – Basia Ritz. W kolejnych konkurencjach kuchnię MasterChefa odwiedzą też zdobywca gwiazdki Michelin – Przemysław Klima, specjalista od dań mięsnych – Tomasz Jakubiak, a także laureatka ostatniego sezonu – Ola Juszkiewicz. W studio pojawi się również najlepsza trójka szóstej edycji MasterChefa Juniora – Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz i Staś Zawłocki. Niespodzianką będzie wizyta Małgorzaty Sochy, która wesprze zawodników w przygotowaniu dań na pierwszą randkę.

Michel opowiada o 10. edycji MasterChefa!

Wydarzeniem jubileuszowego sezonu okaże się test od Jamiego Oliviera. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie smacznych posiłków z produktów, które Brytyjczyk ma w swojej lodówce. Kucharz pokaże też, jak przyrządzić danie z halibutem w roli głównej. Z kolei wyjątkowy masterclass przeprowadzi Paco Perez, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie. W jaki sposób zawodnicy zainspirują się jego potrawą?

Magda Gessler: "10. edycja będzie najlepszą edycją"

Kolejnym wyzwaniem będą najbardziej wymagające produkty zebrane ze wszystkich edycji programu – bycze jądra, grasica, ziarna kawy, świński łeb czy żabnica. Przyszli mistrzowie kuchni zmierzą się też z trzema rodzajami sufletów – serowym, słodkim i warzywnym, a także z wariacją jabłecznika. Z kolei Wojciech Korfel poprosi uczestników o stworzenie oszałamiającej smakowo i wyglądem potrawy wegańskiej.

Anna Starmach: "Ta edycja będzie pełna sentymentalnych wspomnień"

W konkurencji drużynowej zawodnicy pod okiem Dariusza Barańskiego będą musieli przygotować lunch dla winolubnych gości – czyli sommelierów – przystawkę pasującą do białego wina, danie główne do czerwonego oraz deser do różowego. Z kolei w Pałacu Mała Wieś kucharze zaserwują ekskluzywny lunch dla ambasadorów, składający się z amuse-bouche, przystawki, dania głównego i deseru.

Zwycięzca otrzyma 100 tysięcy złotych, kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej i statuetkę 10. polskiego MasterChefa.

Na fanów kulinarnych emocji premierowe odcinki „Masterchefa” czekać będą również w Playerze. W serwisie można także obejrzeć wcześniejsze edycje.

podziel się:

Pozostałe wiadomości