Przepis Martyny Chomackiej na pyszny stek! Sprawdź jak go przygotować!

Martyna Chomacka
Martyna Chomacka
Martyna Chomacka
Martyna Chomacka

Pamiętacie finałowe danie Martyny Chomackiej? Mamy coś dla prawdziwych mięsożerców! Sprawdźcie jej przepis. Oszalejecie na punkcie tego dania!

STEK Z SOSEM GRZYBOWYM I PORAMIPotrzebne produkty:

-polędwica wołowa 200 gramów

-kurki

-borowiki

-por

-cebula

-czosnek

-śmietana 36%

-masło

-pietruszka

-ocet

-sól i pieprzSposób przygotowania:

Cebulkę drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym. Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość spore kawałki. Przesmażamy razem, dodajemy czosnek, dusimy. Dolewamy odrobinę śmietanki i równoważymy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy garść pietruszki posiekanej. Odstawiamy.

Pora najpierw blanszujemy we wrzątku a następnie smażymy go na mocno rozgrzanej patelni tak aby dół i góra mocno się zwęgliły.

Steka smażymy wedle upodobań na maśle, ciągle go bastując razem z tymiankiem i ząbkiem czosnku na patelni. Przed podaniem ściągamy mięso na deskę aby mogło odpocząć.

Na talerz wykładamy sos, na niego steka, na górze układamy kilka pięknych kawałków grzybów a obok układamy pory. Możemy je skropić odrobiną octu winnego dla równowagi.Smacznego!Zobacz WIDEO:

Martyna Chomacka
Martyna Chomacka

Najlepsze momenty w programie"MasterChef" według Anny Starmach!

3, 2, 1... Martyna zdążyła dokończyć swoją potrawę?

Martyna: Przy gotowaniu się odprężam!

podziel się:

Pozostałe wiadomości