Aleksander Jurczak

Aleksander  Jurczak
Ma 27 lat i mieszka w Poznaniu. Pracuje jako kelner.

Pieczona makrela z salsą pomidorową, karmelizowanym burakiem oraz ziemniakiem hasselback.

 

1 filet makreli, przekrojony wzdłuż na pół
2 ziemniaki hasselback
100ml sosu pomidorowego z pieczoną papryką
1 burak
½ laski wanili
1 łyżka masła
1 łyżka olej rzepakowego
sól i pieprz czarny
Salsa pomidorowa
1 pomidor
½ małej czerwonej cebuli
4 gałązki świeżej kolendry
½ soku z cytryny

Sos paprykowy

Puszka pomidorów

2 czerwone papryki

cebula

czosnek

1 papryczka chilli

sól i pieprz czarny

oliwa

 

Najpierw robimy pieczone ziemniaki hasselback z rozmarynem , masłem i czosnkiem. Surowe umyte przecięte wzdłuż ziemniaki  nacinamy. Podgotowujemy żeby stały się lekko miękkie i wrzucamy do piekarnika na 180 C przez i pieczemy 30 minut, po 20 minutach pieczenia skraplamy je oliwą solą i rozmarynem. Następnym krokiem jest zrobienie sosu pomidorowego z pieczoną papryką. Rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz papryczkę chilli. Zalewamy to pomidorami z puszki, dodajemy upieczona wcześniej przez 30 minut na 180 C paprykę  i gotujemy przez 10 min. Później blendujemy sos i przeciskamy przez drobne sito. Ugotowanego buraka bez skóry kroimy w mała kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę miodu oraz laskę vanilii i do tego wrzucamy buraki i podgrzewamy do momentu aż buraki się ładnie skarmelizują. Salsę pomidorową robimy krojąc pomidory w ćwiartki pozbywając się  środka, dodajemy cebulę, sok cytryny, kolendrę, czarny pieprz i sól. Makrele kroimy wzdłuż, obsypujemy mało ilością soli, dodajemy rozmaryn, sok z cytryny i smarujemy oliwą. Wrzucamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 C.

 

Rozprowadź sos na talerzu. Umieść na nim ziemniaki, wyłóż buraki i na nie

umieść gotową makrelę.

Wykończ danie salsą pomidorową nakładając ją na rybę jak i na talerz.

tvnpix