Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „Jedno czy dwa dania?”

Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „Jedno czy dwa dania?”
Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „Jedno czy dwa dania?”

Składniki:

200 g perliczki 1 mała cukinia 1 biała cebula 5 szparagów 200 g wątróbki cielęcej 1/3 szklanki mąki 50 g masła cytryna sok z połowy pomarańczy 1 skórka z pomarańczy 5 małych pomidorków koktajlowych przyprawy: papryka czerwona słodka, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek, czosnek, cukier

Przygotowanie:

Perliczkę nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem, oregano, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do miski na 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy – całość smażymy ok 2 minuty. Wycieramy patelnię i smażymy na oliwie wraz z masłem perliczkę od strony skóry ok 7 minut, przerzucamy na drugą stronę na ok 5 minut i znów na stronę od skóry na ok 2 minuty. Perliczka powinna być miękka i soczysta. Wątróbkę obsypujemy mąką i smażymy na oliwie ok 6 minut z każdej strony. Cukinię kroimy w cienkie krążki, solimy i smażymy na maśle do zarumienienia ok 2 minuty. Szparagi gotujemy na stojąco w osolonej i pocukrzonej wodzie, odcinając wcześniej końcówki, około 5 minut. Pomidorki kroimy na ćwiartki, rozpuszczamy na patelni masło i przysmażamy na nim szparagi oraz pomidorki z solą ok 1 minuty. Sos z pomarańczy blendujemy.

Podawanie: perliczkę kroimy na małe kawałki w poprzek, układając jedna na drugą wraz z sosem z pomarańczy. Obok kładziemy grillowaną cukinię. Z drugiej strony talerza układamy pokrojoną tak, jak perliczkę wątróbkę oraz szparagi z pomidorami. Całość dekorujemy drobną skórką z pomarańczy oraz cytryny, obsypując skórki kawałkami soli np. himalajskiej

podziel się:

Pozostałe wiadomości