Aniela Michaluk

Aniela Michaluk
Ma 19 lat i pochodzi z Radziechowa koło Legnicy. Na co dzień spełnia się jako pani domu.

 

Soczysta karkówka z salsą z mango w towarzystwie sosu pomaranczowo-buraczkowgm

 

150g- karkówki

Marynata :

2- ząbki czosnku

1- łyżka octu balsamicznego

1- łyżka oliwy z oliwek

1- łyżeczka miodu

1- ząbek czosnku

Sok z połówki  pomarańczy

Piepsz do smaku

Salsa z mango :

50g-mango

20g- awokado

1- mała szalotka

Połówka pomidora

Pieprz, sok z cytryny oliwa z oliwek do smaku

 

Sos paranczowo buraczkowy

Sok z połówki pomarańczy

1 - mały burak

Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pół łyżeczki miodu

 

Pesto z pietruszki

Garść natki pietruszki

20g- pistacji

1- ząbek czosnku

4- łyżki oliwy z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać. Do marynaty  włożyć mięso i natrzeć, tak przygotowane mięso  włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

Następnie zgrilować lub usmażyć na patelni

 

Salsa

Awokado, mango, szalotkę oraz pomidora wcześniej obranego ze skurki i bez gniazd nasiennych krokami w drobną kostkę następnie doprawiamy pieprzem oliwą i sokiem z cytryny po czym całość mieszamy

 

Sos pomaranczowo-buraczkowy

Sok z połowy pomarańczy podgrzewany dodajemy buraka by pościł kolor po czym go wyciagamy następnie wlewamy zawiesinę z mąki ziemniaczanej cały czas mieszając do momentu gdy powstanie konsystencja kiślu  po czym zdejmujemy z ognia

 

 

Pesto z pietruszki

Pietruszkę ząbek czosnku oraz oliwę zmiksować na gładką masę i przyprawić do smaku  na sam koniec całe danie posypać zmielonymi pistacjami

tvnpix