Anna Staszewska

Ma 33 lata i pochodzi z Gorzowa Wielkopolskiego. Jest specjalistą do spraw nowych projektów w firmie produkującej elementy wyposażenia do samochodów.

Przepisy na zaprezentowane dania: 1) przystawka - Pizza biała ze szparagami Składniki na ciasto: Mąka typ „00” 500 g Drożdże świeże 3 g Oliwa około 50-75 ml Woda letnia Sól Cukier Drożdże rozpuść w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Do miski wsyp mąkę dodaj sól, wodę i oliwę. Rozpocznij mieszanie ciasta i w międzyczasie dolewaj zaczyn z drożdży. W razie potrzeby dodaj wodę lub mąkę ( ciasto musi być elastyczne i odchodzić od dłoni). Przykryj miskę ściereczka i odstaw w miejsce gdzie będzie mogło spokojnie wyrastać. Po około godzinie wyciągnij ciasto z miski, rozciągnij w dłoniach i złóż na pół z powrotem do miski. Czynność ta powtórz kilkukrotnie średnio co godzinę. Na noc ciasto podziel na porcje i zawiń w folie. Przechowanie w lodowce. Następnego dnia ciasto po wyjęciu z lodówki i nabraniu temp pokojowej będzie gotowe do pieczenia. Składniki na sos do pizzy: Mascarpone 2-3 łyżki Śmietanka 18% 4-5 łyżek Rozgnieciony ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Chrzan tarty łyżeczka Składniki zmieszaj ze sobą do połączenia składników. Składniki na pizzę: Szparagi Gorgonzola Mozzarela Orzechy włoskie Oliwa z miodem Rozmaryn Z ciasta uformuj placek na pizzę, środek ciasta skrop oliwą i rozprowadź biały sos. Na wierzch połóż startą mozzarela i pokrusz gorgonzolę. Na wierzch ułóż szparagi i orzechy włoskie. Piecz w temp 250 st C na szamocie przez około 5-7 min. 2) Danie główne: polędwiczki wieprzowe zapiekane w cieście francuskim podane na pure z brokuła i groszku w towarzystwie grillowanych nowalijek i popcornu z kaszy gryczanej Składniki na polędwiczki wieprzowe: Polędwiczka wieprzowa 200 g Boczek surowy 2 cienkie plastry Ciasto francuskie płat Papryka słodka i ostra Sól Cukier trzcinowy Musztarda francuska Łyżeczka Powidła śliwkowe Łyżeczka Koperek świeży Mięso przypraw paprykami cukrem i solą. Odstaw na kiła godzin aby mięso przeszło przyprawami. Na wierzch połóż pęczek koperku i owiń mięso boczkiem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć polędwiczkę posmaruj ją marynatą przygotowana z musztardy francuskiej i powideł. Obsmaż z każdej strony przez chwile następnie zdejmij z patelni i pozostaw na chwile do przestygnięcia. Mięso po przestygnięciu zawiń ciasno w ciasto francuskie (łączeniem do dołu), posmaruj rozkłóconym żółtkiem i lekko natnij z góry nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Składniki na Pure z brokułów i groszku: Groszek konserwowy puszka Brokuł główka Czosnek ząbek Mięta świeża kilka listków Masło 15-20 g Sok z limonki Gałka muszkatołowa Sól i pieprz W osolonej wodzie ugotuj brokuł podzielony na różyczki. Pod koniec gotowania dodaj odcedzony groszek. Po ugotowaniu odcedź warzywa i przesyp do miski. Dodaj masło , sól, pieprz, czosnek, mięta świeża i sok z połowy limonki oraz gałkę muszkatołową. Wszystko zblenduj. Warzywa grillowane: Marchewkę, rzodkiew i szczypiorek umyj i oczyść. Grilluj na odrobinie masła klarowanego. Popcorn: w rozgrzanym oleju rzepakowym zanurz sitko z kasza gryczana. Po kilku sekundach wyciągnij sitko z tłuszczu i odsączamy na papierze. Popcornem posyp danie:) Wyłóż gotowe potrawy na talerz i smacznego:)
Pozostałe wiadomości