Anna  Staszewska
Ma 33 lata i pochodzi z Gorzowa Wielkopolskiego. Jest specjalistą do spraw nowych projektów w firmie produkującej elementy wyposażenia do samochodów.

Przepisy na zaprezentowane dania:

1) przystawka - Pizza biała ze szparagami

Składniki na ciasto:
Mąka typ „00” 500 g
Drożdże świeże 3 g
Oliwa około 50-75 ml
Woda letnia
Sól
Cukier

Drożdże rozpuść w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Do miski wsyp mąkę dodaj sól, wodę i oliwę. Rozpocznij mieszanie ciasta i w międzyczasie dolewaj zaczyn z drożdży. W razie potrzeby dodaj wodę lub mąkę ( ciasto musi być elastyczne i odchodzić od dłoni). Przykryj miskę ściereczka i odstaw w miejsce gdzie będzie mogło spokojnie wyrastać. Po około godzinie wyciągnij ciasto z miski, rozciągnij w dłoniach i złóż na pół z powrotem do miski.  Czynność  ta powtórz kilkukrotnie średnio co godzinę. Na noc ciasto podziel na porcje i zawiń w folie. Przechowanie w lodowce. Następnego dnia ciasto po wyjęciu z lodówki i nabraniu temp pokojowej będzie gotowe do pieczenia.

Składniki na sos do pizzy:
Mascarpone 2-3 łyżki
Śmietanka 18% 4-5 łyżek
Rozgnieciony ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Chrzan tarty łyżeczka

Składniki zmieszaj ze sobą do połączenia składników.

Składniki na pizzę:
Szparagi
Gorgonzola
Mozzarela
Orzechy włoskie
Oliwa z miodem
Rozmaryn

Z ciasta uformuj placek na pizzę, środek ciasta skrop oliwą i rozprowadź biały  sos. Na wierzch połóż startą mozzarela i pokrusz gorgonzolę. Na wierzch ułóż szparagi i orzechy włoskie. Piecz w temp 250 st C na szamocie przez około 5-7 min.


2) Danie główne: polędwiczki wieprzowe zapiekane w cieście francuskim podane na pure z brokuła i groszku w towarzystwie grillowanych nowalijek i popcornu z kaszy gryczanej

Składniki na polędwiczki wieprzowe:
Polędwiczka wieprzowa 200 g
Boczek surowy 2 cienkie plastry
Ciasto francuskie płat
Papryka słodka i ostra
Sól
Cukier trzcinowy
Musztarda francuska Łyżeczka
Powidła śliwkowe Łyżeczka
Koperek świeży

Mięso przypraw paprykami cukrem i solą. Odstaw na kiła godzin aby mięso przeszło przyprawami. Na wierzch połóż pęczek koperku i owiń mięso boczkiem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć polędwiczkę posmaruj ją marynatą przygotowana z musztardy francuskiej i powideł. Obsmaż z każdej strony  przez chwile następnie zdejmij z patelni i pozostaw na chwile do przestygnięcia. Mięso po przestygnięciu zawiń ciasno  w ciasto francuskie (łączeniem do dołu), posmaruj rozkłóconym żółtkiem i lekko natnij z góry nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Składniki na Pure z brokułów i groszku:
Groszek konserwowy puszka
Brokuł główka
Czosnek ząbek
Mięta świeża kilka listków
Masło 15-20 g
Sok z limonki
Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz

W osolonej wodzie ugotuj brokuł podzielony na różyczki. Pod koniec gotowania dodaj odcedzony groszek. Po ugotowaniu odcedź warzywa i przesyp do miski. Dodaj masło , sól, pieprz, czosnek, mięta świeża i sok z połowy limonki oraz gałkę muszkatołową. Wszystko zblenduj.


Warzywa grillowane:

Marchewkę, rzodkiew i szczypiorek umyj i oczyść. Grilluj na odrobinie masła klarowanego.

Popcorn: w rozgrzanym oleju rzepakowym zanurz sitko z kasza gryczana. Po kilku sekundach wyciągnij sitko z tłuszczu i odsączamy na papierze. Popcornem  posyp danie:)

Wyłóż gotowe potrawy na talerz i smacznego:)

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Aniu jest dobrze popieram trzymaj się

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ANIU WIERZĘ W CIEBIE- POWODZENIA

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Najlepsza powodzenia Aniu

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Super Aniu!!! Trzymam kciuki. Faworytka

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Trzymam kciuki :-)Powodzenia!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      super!Potrawy serwowane przez tak radosną dziewczynę musza być wspaniałe!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Najlepsza! Wspaniała, uśmiechnięta kandydatka na masterchefa:)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • Gość175:
                              • Najlepsza! Wspaniała, uśmiechnięta kandydatka na masterchefa:)
                              • rozwiń

                              Najlepsza powodzenia Anula

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                  tvnpix