Anna Żabicka

Anna Żabicka
W tym roku skończy 29 lat. Mieszka w Katowicach i pracuje jako handlowiec w skupie surowców wtórnych.

Roladki z kurczaka podane na sałatce z kawałkami warkocza drożdżowego i rabarbarowym sosem - przepis na 4 porcje

 

Przygotuj:

 

Roladki:

pierś z kurczaka: 2 sztuki

szparagi: pęczek (4 szparagi wykorzystamy do roladek reszta trafi do sałatki)

szynka parmeńska: 4 plastry

gorgonzola: 4 paski (6 cm x 0,5 cm)

sól, pieprz, świeży tymianek

Oliwa z oliwek: 1 łyżka (do smażenia)

 

Sos z rabarbaru:

rabarbar: 500 g

imbir: kawałek wielkości kciuka

cytryna: 1 sztuka

cukier brązowy: 1 łyżka

miód: 4 łyżki

 

Drożdżowy warkocz:

mąka pszenna: 200 g

mąka pszenna pełnoziarnista: 300 g

świeże drożdże: 25 g

sól:szczypta

ciepła woda: 300 ml

oliwa z oliwek: 2 łyżki + 1 łyżka do posmarowania

sól w płatkach: ok 1 łyżeczki (do posypania)

czarny sezam:  1 łyżka

 

Sałatka:

rukola: 4 garści

szparagi: niewykorzystane przy roladkach:

truskawki: 12 sztuk

cukinia: 1 sztuka

 

Wykonanie:

 

Roladki:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, każdą kroimy wzdłuż - uzyskujemy 4 kawałki, które delikatnie rozbijamy. Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo posiekanymi listkami tymianku. Na każdym płacie mięsa układamy plaster szynki parmeńskiej, kawałek gorgonzoli oraz szparag (szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części, obieramy i docinamy długość, tak aby cały szparag schował się w roladce).

Roladki obsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek, następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.

 

Sos z rabarbaru:

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce, imbir obieramy i ścieramy na tarce, cytrynę sparzamy wrzątkiem - skórkę ścieramy i dodajemy do rabarbaru i imbiru, wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy miód i cukier, całość mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki.

Przekładamy wszystko do rondla i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpadnięcia rabarbaru. Powstały sos przelewamy przez sito, uzyskując gęsty różowy sos.

 

Drożdżowy warkocz:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.  Kiedy drożdże zaczną się pienić dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto (możemy użyć robota planetarnego). Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min. aż ciasto wyrośnie. Stolnice posypujemy mąką, wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy i przecinamy na trzy części, a następnie zaplatamy w warkocz. Przekładamy na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 20 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 185 stopni.

Warkocz smarujemy oliwą, posypujemy solą i czarnym sezamem. Pieczemy przez 25 min. w 185 stopniach.

 

Składamy w całość:

Na talerz wykładamy garść rukoli, dodajemy plasterki truskawek, kawałki szparagów oraz tasiemki cukinii. Nakładamy roladkę oraz ukrojone dwie kromki wieńca. Całość dekorujemy sosem rabarbarowym.

 

Smacznego !!

tvnpix