Arkadiusz Prunest Smaki Świata

_JW_9198Arek 6A.jpg
_JW_9198Arek 6A.jpg

Arkadiusz Prunesti:

Przystawka I – Guacamole

Składniki: 1. Avocado 1szt 2. Sól, pieprz 3. Czosnek 2 ząbki 4. Sok z 1 limonki 5. 8 pomidorków cocktailowych 6. ¼ pęczka kolendry

Przygotowanie:

Avocado przekrawamy na pół wyciągamy pestkę i zostawiamy ją w misce gdzie avocado miażdżymy widelcem, dodajemy sól i pieprz oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, drobno posiekaną kolendrę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na 4 części, całość polewamy sokiem z limonki. Przed podaniem wyciągamy pestkę z guacamole (zostawiona pestka powoduje, że nasze guacamole nie sinieje)

Przystawka II – Pierś z kurczaka saute z sosem miodowo-sojowym

Składniki: 1. Jedna pierś z kurczaka 2. Sól i pieprz 3. Sos sojowy 10ml 4. Miód akacjowy 10ml 5. Olej rzepakowy 300ml

Przygotowanie:

Pierś osuszamy, odcinamy błonki, kroimy na 5 równych części. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż całość będzie ładnie zarumieniona.

W misce obok łączymy sos sojowy z miodem akacjowym,mieszamy i polewamy ułożone na talerzu piersi z kurczaka.

Przystawka III – Kurczak w 3 smakach

Składniki: 1. Pół ananasa 2. Sól i pieprz 3. Mango całe 4. Pierś z kurczaka 5. Sos sojowy 6. Sok z jednego grejpfruta 7. Sok z jednej limonki 8. Mąka ryżowa 9. Sos Sriracha 10. Wino białe 11. 1 szalotka 12. 2 ząbki czosnku 13. Olej 14. Świeża mięta

Przygotowanie:

Pierś osuszamy, odcinamy błonki, kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy 2 ząbki czosnku oraz 1 szalotkę. Po chwili kiedy lekko się zarumienią a smak przejdzie do oliwy wyrzucamy z patelni. Dodajemy pierś tak, aby się lekko podsmażyła i podlewamy białym winem. Całość mieszamy i dodajemy wcześniej obrane całe mango pokrojone w kostkę. Podlewamy sokiem z całej limonki oraz grejpfruta. Do smaku dodajemy sos sojowy oraz Sriracha. Wykrawamy 10/12 kulek ze świeżego ananasa i dodajemy do środka. Całość gotujemy przez ok 10 min. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ryżowej oraz 6 listków mięty. Całość przystrajamy szczytem z mięty. Podajemy z ryżem.

Przystawka IV – Ceviche z tuńczyka i marakuji podane na chipsach z batata.

Składniki: 1. Świeży filet z tuńczyka – 200g 2. Świeża marakuja – 2 szt 3. Sól, pieprz, cukier – szczypta 4. Szalotka – 1 szt 5. Sok ze świeżej 1 cytryny 6. Sok ze świeżych 2 limonek 7. Batat – 1 duża sztuka 8. ¼ pęczka kolendry

Przygotowanie:

Tuńczyka kroimy w podłużne paski wrzucamy do miski i dodajemy soki z limonki i cytryny oraz 2 świeże marakuje, drobno pokrojoną szalotkę oraz doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz świeżą kolendrą. Odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę aby całość się „przegryzła”. Batata blanszujemy w osolonej wodzie. Osuszamy go i wrzucamy na głęboką oliwę, aby się ładnie usmażył. Doprawiamy solą. Ceviche podajemy na batatach.

Przystawka V - Czerwone Curry z kurczakiem

Składniki: 1. pasta czerwone curry – 2 łyżeczki 2. 2 szt. trawy cytrynowej 3. Sól i pieprz 4. Puszka mleka kokosowego 6. Galangal – kawałeczek 7. Sos rybny – 2 łyżki 8. Olej kokosowy – 2 łyżki 9. Szalotka – 2 szt 10. Imbir świeży – 5 plasterków 11. Pierś z kurczaka – 1 szt

Przygotowanie:

Galangal, imbir, trawe cytrynową oraz szalotkę podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojonego w kostkę oraz 2 łyżeczki curry. Całość podsmażamy i dodajemy pół puszki mleka kokosowego. Doprawiamy solą pieprzem oraz sosem rybnym. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Po 20 min dolewamy mleko kokosowe i mieszamy. Całość jeszcze dusimy z 10 min bez przykrywki. Podajemy z ryżem.

Przystawka VI – Hummus klasyczny

Składniki: 1. Ciecierzyca – 1 puszka 2. Pasta Tahini – 1/3 opakowania 3. Sól i pieprz 4. Świeża kolendra 5. Czosnek – 2 ząbki 6. Kumin – szczypta 7. Olej sezamowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy w misce. Podajemy ze świeżymi warzywami.

Przystawka VII – Tatar z tuńczyka

Składniki: 1. Filet ze świeżego tuńczyka – 100g. 2. Sól i pieprz 3. Podgrzybki marynowane – 2 szt średnie 4. Cebulka marynowana – 5 szt 6. Żółtko z jajka przepiórki – 3 szt 7. Pieprz zielony marynowany – 12 kulek. 8. Mini groszek – garnish. 9. Jabłuszka kaparowe – 3 szt

Przygotowanie:

Tuńczyka kroimy w drobniutką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze wszystkimi dodatkami pokrojonymi w małe kawałeczki i jajkiem przepiórczym.

SMACZNEGOOOOO !!!

podziel się:

Pozostałe wiadomości