Arkadiusz Prunesti: Danie: Krewetki królewskie w sosie z pomidorów malinowych i białym winie z bagietką pietruszkową i czosnkiem.

CI3I2673Arek 7B.jpg
CI3I2673Arek 7B.jpg

Składniki:

-Krewetki królewskie świeże – 3 szt -Langustynki – 2 szt -Marchew – 1 szt -Pietruszka korzeń – 1 szt -Fenkuł – 1 szt -Czosnek – 3 ząbki -Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy -Pomidory malinowe – 2 duże sztuki -Masło – 100g -Oliwa z oliwek – 50ml -Nać pietruszki – 1 pęczek -Białe wino – 200ml -Szalotka – 2 szt -Lubczyk – ¼ pęczka -Kolendra nać – ¼ pęczek -Liść nasturcji – 5 szt -Szczawik zajęczy – 3 szt -Seler naciowy – 1 szt -Bagietka pszenna – 1 szt.

Przygotowanie:

Oczyszczamy krewetki, głowy odrywamy i wrzucamy do garnka z wodą. Oczyszczamy krewetki z kręgosłupa i pozostałości niejadalnych.

W garnku z wodą gotujemy pozostałości z krewetek, langustynki, marchew, szalotkę, lubczyk, kolendrę, seler, seler naciowy, przyprawy, fenkuł, wlewamy ok 100ml wina białego. Gotujemy tak, aby z ok 1 l wywaru zredukowało się do ok 200ml.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oliwy, dorzucamy, pokrojoną szalotkę, 1 ząbek czosnku oraz pokrojone 2 pomidory malinowe. Dusimy całość i podlewamy naszym wywarem i doprawiamy 25g masła. Kiedy z całości zrobi się zredukowany, gęstszy sos, odstawiamy na bok.

Na rozgrzanej patelni wrzucamy trochę masła oraz czosnek i szalotkę. Wrzucamy 3 krewetki i podsmażamy, dolewamy trochę wina. Po usmażeniu 2min z każdej ze stron wrzucamy do naszego sosu z pomidorów i dolewamy resztę wina. Lekko całość redukujemy.

Bagietkę kroimy, robimy masło czosnkowo - pietruszkowe. Smarujemy nim bagietki i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 8-10min.

Na talerzu układamy sos pomidorowy, 3 krewetki królewskie. Przystrajamy liściem z nasturcji oraz szczawikiem zajęczym. Podajemy z grzankami i kieliszkiem białego wytrawnego Souvignon Blanc.

SMACZNEGO!

podziel się:

Pozostałe wiadomości