Arkadiusz Prunesti: Danie: Krewetki królewskie w sosie z pomidorów malinowych i białym winie z bagietką pietruszkową i czosnkiem.

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Arkadiusz Prunesti: Danie:  Krewetki królewskie w sosie z pomidorów malinowych i białym winie z bagietką pietruszkową i czosnkiem.
Arkadiusz Prunesti: Danie: Krewetki królewskie w sosie z pomidorów malinowych i białym winie z bagietką pietruszkową i czosnkiem. 

 

Składniki:

-Krewetki królewskie świeże – 3 szt
-Langustynki – 2 szt
-Marchew – 1 szt
-Pietruszka korzeń – 1 szt
-Fenkuł – 1 szt
-Czosnek – 3 ząbki
-Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
-Pomidory malinowe – 2 duże sztuki
-Masło – 100g
-Oliwa z oliwek – 50ml
-Nać pietruszki – 1 pęczek
-Białe wino – 200ml
-Szalotka – 2 szt
-Lubczyk – ¼ pęczka
-Kolendra nać – ¼ pęczek
-Liść nasturcji – 5 szt
-Szczawik zajęczy – 3 szt
-Seler naciowy – 1 szt 
-Bagietka pszenna – 1 szt.

Przygotowanie:

Oczyszczamy krewetki, głowy odrywamy i wrzucamy do garnka z wodą. Oczyszczamy krewetki z kręgosłupa i pozostałości niejadalnych.

W garnku z wodą gotujemy pozostałości z krewetek, langustynki, marchew, szalotkę, lubczyk, kolendrę, seler, seler naciowy, przyprawy, fenkuł, wlewamy ok 100ml wina białego. Gotujemy tak, aby z ok 1 l wywaru zredukowało się do ok 200ml.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oliwy, dorzucamy, pokrojoną szalotkę, 1 ząbek czosnku oraz pokrojone 2 pomidory malinowe. Dusimy całość i podlewamy naszym wywarem i doprawiamy 25g masła. Kiedy z całości zrobi się zredukowany, gęstszy sos, odstawiamy na bok.

Na rozgrzanej patelni wrzucamy trochę masła oraz czosnek i szalotkę. Wrzucamy 3 krewetki i podsmażamy, dolewamy trochę wina. Po usmażeniu 2min z każdej ze stron wrzucamy do naszego sosu z pomidorów i dolewamy resztę wina. Lekko całość redukujemy.

Bagietkę kroimy, robimy masło czosnkowo - pietruszkowe. Smarujemy nim bagietki i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 8-10min.

Na talerzu układamy sos pomidorowy, 3 krewetki królewskie. Przystrajamy liściem z nasturcji oraz szczawikiem zajęczym. Podajemy z grzankami i kieliszkiem białego wytrawnego Souvignon Blanc.

SMACZNEGO! 


Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix