Arkadiusz Prunesti Danie: Tarta z flambirowanymi bananami oraz sos z malin i kakao.

_JW_7679Arek 2 4B.jpg
_JW_7679Arek 2 4B.jpg

Składniki:

-300g mąki tortowej

-200g masło

-100g cukru

-maliny – 100g

-banan 1 szt

-cukier

-śmietana 30%

-kakao

-białe wino – 200ml

Tarta :

Przesiewamy mąkę, dodajemy masło oraz cukier i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do zamrażarki na 10 min. Po 10min wykładamy do foremek i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180stopni na ok 20min-25min.

Banany flambirowane:

Banany kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię na której wcześniej roztapiamy cukier, dodajemy 100ml wina i redukujemy.

Sos z malin i kakao :

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukier i czekamy aż się roztopi, wrzucamy maliny i całość podlewamy białym winem, oprószamy kakao. Po 5-7 min całość przecedzamy do miski przez sitko i jeszcze chwilkę redukujemy, aż sos lekko zgęstnieje.

Śmietankę 30% łączymy z cukrem i ubijamy na śmietanę.

Na talerzu wykładamy tarty, dodajemy kawałki bananów i polewamy sosem z malin, dekorujemy bitą śmietaną oraz kakao i świeżymi malinami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości