Arkadiusz Prunesti: Gołąbki z sosem pomidorowym i puree z ziemniaków młodych i koperku.

_5JW8142Arek 8A.jpg
_5JW8142Arek 8A.jpg

Składniki:

1. Mięso mielone z wieprzowiny 200g 2. Ryż 100g 3. Kapusta włoska młoda – ½ szt 4. Szalotka 5. Pomidory malinowe – 2 szt 6. Czosnek 2 ząbki 7. Koper włoski 8. Koperek nać 9. Szczawik zajęczy 10. Sól, pieprz, cukier, 11. Żelatyna 2 listki 12. Xantana – 2g 13. Gallan – 2g 14. Masło – 100g 15. Mleko – 50ml 16. Naboje Co2 – 3 szt 17. Oliwa z oliwek – 15ml 18. Passata pomidorowa – 100ml 19. Czerwone wino – 100ml

Przygotowanie:

Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem i formujemy pulpeciki, podsmażamy je i wrzucamy do gotującej wody na ok 10min.

Na rozgrzaną patelnę dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy 1 szalotkę pokrojoną w kosteczkę, jeden ząbek czosnku, 2 pomidory pokrojone w kostce, przyprawy, liść laurowy, koper włoski i troszeczkę passaty pomidorowej. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Co jakiś czas podlewając wodą oraz czerwonym winem. Kiedy całość się poddusi i przejdzie smak do sosu, cedzimy przez sitko do miski i płyn wlewamy do syfonu dodajemy na 100ml płynu 1g Xantany. Nabijamy 3 naboje Co2 (syfon o pojemności 1l !!! )

Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka w którym mamy ok 100 ml wody dodajemy sól i cukier. Kiedy kapusta będzie miękka blendujemy ją i odcedzamy płyn z kapusty. Płyn który mamy ok 200ml łączymy z 2g Gallanu, podgotowujemy i wlewany na liść kapusty. odstawiamy do lodówki, aby zrobiła nam się galaretka. Pozostałości z blendowania łączymy z wcześniej namoczoną żelatyną i gotujemy. Kiedy całość się zagotuje odstawiamy na bok.

Ugotowane ziemniaki blendujemy z 1 g Xantany, mlekiem, oraz masłem.

Na talerzu układamy ziemniaki, ugotowany farsz z gołąbków, przykrywamy galaretką z kapusty, na galaretce układamy mus z kapusty lekko podpieczony, obok wykańczamy sosem pomidorowym z syfonu.

Zapraszam na gołąbki! Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości