Arkadiusz Prunesti Grasica z sałatką z piklowanego ogórka oraz sosem z granatu.

_JW_7690Arek 3 4B.jpg
_JW_7690Arek 3 4B.jpg

Arkadiusz Prunesti (III gotowanie).

Danie:

Grasica z sałatką z piklowanego ogórka oraz sosem z granatu.

Składniki:

-150g grasicy

-sól, pieprz

-mąka

-granat

-ziele angielskie

-woda

-ocet winny

-anyż

-masło

-ogórek świeży zielony.

-cukier

Sałatka z ogórka i granatu:

Ogórka, myjemy, kroimy w długie paski wkładamy do miski i zalewamy zalewą z wody, octu, ziela angielskiego, anyżu oraz liścia laurowego (zalewę przygotuj sobie wcześniej w rondelku i podgrzej). Posyp świeżym granatem.

Grasicę myjemy, blanszujemy i ściągamy z niej błonki, solimy, pieprzymy i oprószamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na maśle.

Sos z granatu:

Połowę granatu wrzucamy na patelnię i łączymy z solą, pieprzem, cukrem, octem winnym do smaku. Kiedy całość się gotuje dodajemy 50g masła i czekamy, aż połączą się smaki. Sos blendujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Lekko redukujemy, aby zgęstniał.

Wszystko wyłóż na talerz i posyp granatem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości