Arkadiusz Prunesti Makaron z sosem ziołowym, jajkiem poche oraz pudrem z palonego szczypiorku.

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Arkadiusz Prunesti  Makaron z sosem ziołowym, jajkiem poche oraz pudrem z palonego szczypiorku.
Arkadiusz Prunesti Makaron z sosem ziołowym, jajkiem poche oraz pudrem z palonego szczypiorku. 

Składniki:

1. Jajko
2. Mąka
3. Woda
4. Cząber – pęczek
5. Szczypiorek – pęczek
6. Tymianek – pęczek
7. Bazylia tajska – pęczek
8. Czosnek
9. Pieprz cytrynowy
10. Pieprz, sól,
11. Śmietana 36%
12. Śmietana 18%
13. Masło

Makaron:
200g mąki łączymy z ciepłą wodą, jednym jajkiem oraz szczyptą soli. Kiedy ciasto wyrobimy rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Po kilku minutach wyciągamy jak będą al dente.

Sos:

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i podsmażamy szczypiorek, dodajemy 200ml śmietany 36% oraz 200ml śmietany 18%, pokrojone zioła trochę soli i pieprzu cytrynowego. Mieszamy i redukujemy, aż zgęstnieje.

Szczypior kroimy i wkładamy na blaszce , ustawiamy piekarnik na 180 stopni i suszymy. Kiedy szczypior będzie suchy wrzucamy do moździerza i ucieramy go na puder.

Jajko w koszulce – do gotującej się wody wlewamy trochę octu winnego i powoli wrzucamy jajko. Kiedy jajko będzie gotowe wyjmujemy.

Makaron dodajemy do sosu,mieszamy wykładamy na talerz,na makaron wykładamy jajko w koszulce i posypujemy pudrem ze szczypiorku.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix