Arkadiusz Prunesti Perliczka z cydrem

_JW_7473Arek 3A.jpg
_JW_7473Arek 3A.jpg

Arkadiusz Prunesti

Perliczka z cydrem w towarzystwie kolorowej marchwi na musie z buraka i selera z sosem z czerwonego wina.

Składniki:

-Cała perliczka – oczyszczona z podrobów, oskubana oraz opalona. Bez nóg oraz głowy.

-Marchew kolorowa mix – 10szt

-Miód – 100ml

-Czerwone wino – 300ml

-Tymianek – pęczek

-Lubczyk – pęczek

-Liść Laurowy – pęczek

-Rozmaryn – pęczek

-Burak – 500g

-Seler – 500g

-Goździki – 4 szt

-Sól, pieprz – szczypta

-Słonina – 250g

-Masło – 250g

-Ziele angielskie – 5 kulek

-Jabłka – 500g

-Cydr – 250ml

-Musztarda Francuzka – 50g

-Serduszka drobiowe – 200g

-Kasza owsiana – 100g

-Ocet Winny – 25ml

Farsz:

Słoninę podsmażamy wraz z serduszkami drobiowymi, dodajemy sól i pieprz. Czekamy, aż całość się podsmaży. Podlewamy czerwonym winem (100ml), dodajemy jabłka pokrojone w kosteczkę i całość dusimy na małym ogniu ok. 10-15 min.

Kaszę podgotowujemy i dodajemy do duszącego się farszu.

Kiedy farsz już jest podduszony przecedzamy przez sito do miski.

Sos: Bulion, który uzyskaliśmy z duszenia farszu, przelewany na patelnię dodajemy resztę wina oraz miód, całość redukujemy. Pod koniec redukowania, sos zagęszczamy 50g masła i doprawiamy świeżym tymiankiem.

Puree:

W osobnych garnkach gotujemy na miękko buraki w osolonej wodzie z zielem angielskim oraz liściem laurowym. W drugim garnku gotujemy seler z liściem laurowym oraz goździkami.

Kiedy warzywa są miękkie, blendujemy na gładką masę dodając po 50g masła oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Perliczkę wypełniamy farszem, obkładamy świeżym rozmarynem oraz słoniną, polewamy ¼ cydru. Wstawiamy do Piekarnika rozgrzanego na ok. 185-190 stopni. Pieczemy ok 50-60 min, podlewając ją co 10 min cydrem.

Perliczkę podajemy w towarzystwie kolorowej marchwi oraz świeżego lubczyku na musach z warzyw, oblaną sosem z czerwonego wina.

podziel się:

Pozostałe wiadomości