Artur Milanowski

Ma 24 lata i mieszka w małej miejscowości w województwie lubelskim. Prowadzi własne gospodarstwo rolne.

Wiejska kanapka z Lubelszczyzny:
ciasto: -ok. 0.5kg mąki pszennej tortowej -ok. 0.5l gęstego zsiadłego mleka -0.5 łyżeczki soli -0.5 łyżeczki sody -1 łyżka cukru
Z podanych składników zagnieść doszyć szybko ciasto. Nie wolno długo gnieść bo się klei. Podzielić na 8-10 równych porcji, obtoczyć mąką i wygnieść placki ok. 1,5cm. Piec na kuchni lub na dobrej rozgrzanej patelni na małym ogniu przez ok.7-10 min często obracając.
Wołowina: -1,5 kg wołowiny z łopatki bądź udźca -1 kg masła - trochę soli -po dwa pęczki kopru, nać pietruszki i lubczyk
Mięso posolić noc wcześniej. Obsmażyć na gorącej patelni, przełożyć do rondla dodać masło i dusić do miękkości na wolnym ogniu. U mnie trwało ok 4.5 h.
Sos i wykończenie: - 1 szklanka sosu z pod mięsa -1 szklanka wytrawnego czerwonego wina -0,25 szklanki soku z prawdziwej porzeczki czarnej - kilka gałązek rozmarynu -2-3 ząbki czosnku
Podane składniki umieścić na patelni chwilę pogotować. Mięso wyjąć porwać na mniejsze kawałki dodać do sosu doprawić solą i czarnym pieprzem. Pomidor i cebula chwilę podpiec na blasze. Upieczone fajerczaki przeciąć na pół chwilę podpiec od środka i złożyć kanapkę. Dodać trochę sałaty rzymskie by coś miło chrupało pod zębem.
Pozostałe wiadomości